Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

byggkranar illustration Bild: Jari Välitalo
byggkranar illustration Bild: Jari Välitalo

Politiken måste gasa nu för fler bostäder framöver

Om vi ska hålla uppe bostadsbyggandet i Göteborg måste politiken reagera redan nu. Fastighetskontoret flaggar för att endast ett fåtal nya markanvisningar ska göras under 2019 och att volymen startplaner ska minska kraftigt, skriver Gunilla Grahn-Hinnfors, Västsvenska handelskammaren.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

Bostadsbristen, 8/1

Det är mycket bra att fastighetsnämndens nya ordförande David Lega (KD) är positiv till Västsvenska handelskammarens förslag för att hålla uppe byggandet i Göteborg även efter jubileet 2021. För det behövs rejäla förändringar.

Till 2022 ska 20 000 nya bostäder ha färdigställts. Per år är det mer än en fördubbling av antalet hem som blivit inflyttningsklara de senaste fem åren. Målet om ökat byggande är välkommet och alldeles nödvändigt för att Göteborg ska kunna fortsätta att växa och fler jobb skapas.

Om inte bygg- och fastighetsbolag får tillgång till mark lägger de sina investeringar i andra städer. Politiken behöver reagera nu om vi ska hålla uppe byggandet.

Därför är det oroande att ta del av fastighetsdirektör Martin Öbos analys inför 2019. Den presenterades på fastighetsnämnden 24/9. Där står bland annat att fastighetskontorets inriktning är att ”endast ett fåtal” nya markanvisningar ska göras under 2019 och att volymen i startplaner ska minskas ”kraftigt”.

Om inte bygg- och fastighetsbolag får tillgång till mark lägger de sina investeringar i andra städer. Och med tanke på att det, enligt fastighetskontorets beräkningar, tar 8-10 år från idé till färdig byggnad i Göteborg behöver politiken reagera nu om vi ska hålla uppe byggandet.

Gunilla Grahn-Hinnfors

ansvarig stadsutveckling Västsvenska handelskammaren