Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Pia Clerté, debattör, dynamiker och fyrfaldig svensk mästarinna i dynamiskt sportskytte.
Pia Clerté, debattör, dynamiker och fyrfaldig svensk mästarinna i dynamiskt sportskytte.

Polisens fokus på legalt sportskytte är orimligt

Med ett all time high i gängrelaterade skjutningar med 45 dödsoffer förra året är Polisens häxjakt på legalt vapenägande obegriplig, skriver sportskytt Pia Clerté.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

”Jag tycker man borde se över och använda polisen till att bekämpa brott. Jag är förvånad över hur mycket vi gör som inte tillhör kärnverksamheten.” (Anders Thornberg, Rikspolischef).

2018 slogs ett dystert rekord, 306 kriminella skjutningar och rekordhöga 45 dödade samtidigt som uppklarningsprocenten är rekordlåg visar att situationen i Sverige aldrig har varit så allvarlig som nu. Rubriker i tidningarna gör gällande att det aldrig har varit så riskfritt att döda någon som i dag. Att Polismyndigheten måste sätta in samtliga tillgängliga resurser för att komma tillrätta med situationen är uppenbart.

Vi genomlider licenshaveriet med utdragna handläggningstider, rättsprocesser in absurdum, nationella ställningstaganden i strid med domstolsutslag och påhittade skäl för nekad licens.

Därför är myndighetens fokus på legalt vapen- ägande obegriplig. Vi har följt Polismyndighetens påverkansoperation vid förhandlingarna av EU:s Vapendirektiv. Vi har läst debattartiklar och sett TV-inslag om hur Polisen anser att vissa vapen och vissa skytteformer borde förbjudas. Vi genomlider licenshaveriet med utdragna handläggningstider, rättsprocesser in absurdum, nationella ställningstaganden i strid med domstolsutslag och påhittade skäl för nekad licens.

Det senaste draget från Polismyndigheten i raden av försök att begränsa den svenska skytterörelsen är att ändra förutsättningarna för att godkänna skjutbanor.

Det senaste draget från Polismyndigheten i raden av försök att begränsa den svenska skytterörelsen är att ändra förutsättningarna för att godkänna skjutbanor. I stället för att som tidigare godkänna banor för alla typer av skytte så jobbar myndigheten nu på att ta fram ett nytt regelverk med syfte att kunna förbjuda rörligt skytte. Enligt flera källor inom Polismyndigheten är det uttalade målet att ”få bort dynamiskt sportskytte” genom att kraftigt begränsa möjligheterna till träning och tävling.

Det är hög tid att Polismyndigheten upphör med sin häxjakt på legala vapenägare och mot en legitim sport där svenska utövare tillhör världseliten. Jag uppmanar därför våra politiker att lyssna till rikspolischefens uppmaning om att renodla myndighetens uppdrag. Det tillhör inte kärnverksamheten att Polismyndigheten villkorar och besiktigar idrottsanläggningar.

Pia Clerté

debattör, dynamiker och fyrfaldig svensk mästarinna i dynamiskt sportskytte