Redan för över 100 år sedan började Skyddsvärnen i Sverige lägga grunden för det som blev frivården, alltså den öppna kriminalvården, skriver debattörerna.
Redan för över 100 år sedan började Skyddsvärnen i Sverige lägga grunden för det som blev frivården, alltså den öppna kriminalvården, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Polisen har rätt – skärpta straff är inte lösningen

De 14 polischefer som intervjuades i GP (21/10) har helt rätt. Det räcker inte med hårdare tag för att motverka gängkriminaliteten. Det viktiga är att förebygga att unga hamnar i kriminalitet och att bryta mönstret för dem som hamnat fel. Vi vet, för vi har jobbat med detta i många decennier, skriver bland andra Lotta Säfström, Göteborgs stadsmission.

ANNONS

Redan för över 100 år sedan började Skyddsvärnen i Sverige lägga grunden för det som blev frivården, alltså den öppna kriminalvården. Famna är riksorganisationen för idéburen välfärd. Många av våra medlemmar spelar dagligen en viktig roll i arbetet mot gängkriminaliteten, både förebyggande och rehabiliterande.

Vi är övertygade om att den negativa utvecklingen inte kan brytas utan civilsamhällets insatser

Vi är övertygade om att den negativa utvecklingen inte kan brytas utan civilsamhällets insatser. Med vår närhet till och kunskap om målgruppen finns då stora chanser att gå rätt från början i de lösningar som samhället försöker komma fram till. Låt oss ta några exempel:

• Vi tar i våra verksamheter (Göteborgs stadsmission) emot unga och unga vuxna inom ramen för ungdoms- och samhällstjänst.

ANNONS

• Civilsamhällets organisationer träffar barn och unga på väg att glida in på fel vägar. Vi jobbar bland annat med samtalsgrupper för barn och unga med föräldrar i fängelse (Bufff och Räddningsmissionens verksamhet Solrosen), lokala föreningar med aktiviteter för både unga och vuxna (Hela Människan), ungdomscenter Värnet och fältarbete nattetid med Skyddsbussen (Skyddsvärnet Göteborg). Men vi har också satsningar på Communityskolor i socioekonomiskt utsatta områden för att höja elevers skolresultat (Räddningsmissionen) samt stöd till unga kriminella genom Processkedjans arbete.

Krävs fler åtgärder

Men mer kan göras. Till exempel kan man koppla in idéburna aktörer redan från början i det planerade nationella programmet för avhopparverksamhet. Om vi är med i grundarbetet blir resultatet bättre.

Vi vill att den idéburna välfärden ska växa

Vi vill att den idéburna välfärden ska växa. Politiker från alla partier håller med oss – i princip. Tyvärr glöms detta sedan bort i vardagen. Diskussionen om kriminalpolitiken är ett aktuellt exempel. Utan civilsamhället riskerar ni att skapa lösningar som inte fungerar.

Lotta Säfström, direktor och VD, Göteborgs stadsmission

Mats Hedenskog, direktor Skyddsvärnet i Göteborg

Emil Mattsson, direktor Räddningsmissionen

Madelein Kattel, verksamhetschef Bufff Sverige – Barn och ungdom med förälder/familjemedlem i fängelse

Mia Nilson, generalsekreterare Hela Människan

Nilla Helgesson, direktor Skyddsvärnet anno 1910

Ulrika Stuart Hamilton, generalsekreterare Famna

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS