Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Polischefens tack till boende i Biskopsgården

DEBATT: Vi har satsat mycket stora resurser på att lösa morden på Vår krog & bar i Göteborg. Men utan allmänhetens hjälp hade vi hade förmodligen aldrig lyckats, skriver Klas Friberg, regionpolischef Väst.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Klas Friberg, regionpolischef Väst
Klas Friberg, regionpolischef Väst

Vi är framme vid åtal för dubbelmordet på Vår krog & bar, en avskyvärd händelse som har blivit uppmärksammad för sin omfattning och för sin råhet. Det går inte att gradera våld eller död – det är alltid lika allvarligt för de drabbade och deras anhöriga – men jag kan konstatera att dådet har satt djupa spår hos många. Därför känns det bra att åklagaren nu kan lämna över den omfattande utredningen på drygt 12 000 sidor för prövning i domstol.

LÄS OCKSÅ: Fotbollsspelare misstänks ha skjutit för att döda lagkamrater

Polis och åklagare har tillsatt stora resurser för spanings- och utredningsarbete. Vi har bearbetat tips och vänt på varje sten som har varit värd att vända på. Medarbetarna har använt sin fantasi och uppfinningsrikedom kombinerat med kunskap och erfarenhet och har gjort ett fantastiskt arbete. Regionen har prioriterat detta utredningsarbete och låtit annat stå tillbaka.

Prioritering var nödvändig, men jag kan samtidigt konstatera att hur mycket resurser vi än hade tillsatt hade vi aldrig kommit fram till detta resultat utan invånarnas hjälp. Om vi inte hade fått in tips och olika vittnesuppgifter hade vi inte haft ett åtal. Då hade vi heller inte kunnat lösa den vålds- och narkotikabrottslighet som hänger ihop med dessa mord.

Ni har gjort skillnad

Jag vill tacka alla som har bidragit, oavsett hur litet eller stort detta bidrag har varit. Er hjälp har gjort att vi tillsammans har fått bort såväl mördare som vapen från våra gator och torg. Ni har gjort skillnad, inte minst i er egen boendemiljö, och ni har visat att ni inte accepterar våldet på gatan. Ett åtal löser inte alla problem, men jag ser betydligt mer positivt på framtiden när jag känner att vi jobbar tillsammans.

LÄS OCKSÅ: Hon såg dem växa upp

Nu tecknar vi och stadsdelsförvaltningarna i Göteborg medborgarlöften. Vi har lovat invånarna på Västra Hisingen att arbeta mot det gängrelaterade våldet i offentlig miljö. Det gör polisen bland annat genom ökad närvaro, insatser mot illegala vapen och utökat stöd till dem som vill lämna gängkriminaliteten.

Det är ni invånare som har sagt vad ni vill att vi ska göra. Det är vi som ska se till att uppfylla löftena. Och kom ihåg – det är först när polis och invånare arbetar tillsammans i ett område som vi blir starka. Det är då vårt brottsförebyggande och utredande arbete får verkligt resultat.

Klas Friberg

regionpolischef Väst