Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det är lätt att stirra sig blind på de problem som finns i våra förorter i dag. Vi har våldsbejakande extremism, organiserad brottslighet och hög arbetslöshet för att nämna några. Men det är också i förorterna vi har Sveriges framtid, skriver Filip Hallhagen, socialsekreterare i Angered.

Polis och kontroll löser inte förorternas problem

Om vi inte gör långsiktiga investeringar i våra förorter nu så kommer de befintliga problemen bara att fördjupas och lämna ytterligare plats för åsikter om krav på kollektiv lydnad och kontroll, skriver socialsekreterare Filip Hallhagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är lätt att stirra sig blind på de problem som finns i våra förorter i dag. Vi har våldsbejakande extremism, organiserad brottslighet och hög arbetslöshet för att nämna några. Men det är också i förorterna vi har Sveriges framtid. Den svenska kulturen kommer ofrånkomligt blandas samman med influenser från alla världens hörn, genom nära relationer, musik, film med mera. För alla som uppskattar varmare länders mer socialt orienterade kulturer går denna utveckling helt i rätt riktning.

Vi måste investera långsiktigt

Den 12:e mars går att läsa på Göteborgs stads hemsida att Angereds stadsdelsnämnd fattat beslut om att Angered skall spara 88,5 miljoner kronor under 2018. Den största delen skall sparas in inom sektor individ- och familjeomsorg och funktionshinder. Samtidigt är Sverige mitt i en högkonjunktur och det är nu vi borde satsa. Hur är detta möjligt?

Om vi inte gör långsiktiga investeringar nu så kommer de befintliga problemen bara att fördjupas och lämna ytterligare plats för åsikter om krav på kollektiv lydnad och kontroll. Vi önskar i stället ett samhälle som uppmuntrar människors förmåga att tänka fritt och agera därefter. Ett samhälle styrt av rädsla och misstro mellan människor går hand i hand med en avindividualiserad och totalitär styrning. Det är bortanför partipolitik, det är tyvärr inte längre bara Sverigedemokraterna som står för ett sådant samhällsbygge.

Krävs professionell kunskap

Det är i dag många som verkar överens om att lösningen på vår tids stora sociala utmaning, att återförena Sverige, bäst skall göras med polismakt, övervakning och kontroll. Vi måste ha engagerade människor på plats i dessa områden som har specifik kunskap om individer och allmän kunskap om det svenska samhällssystemet. Att nå fram till dem som behöver det på ett sådant sätt att rätt samhällsresurser frigörs och kommer dem till del.

Resurserna behöver frigöras på ett sådant sätt att de på sikt ökar individers förmåga till självständighet och för detta krävs professionell kunskap och erfarenhet. Vi får inte stirra oss blinda på sociala symptom utan i stället fokusera tydligare på de underliggande orsakerna till den alltmer utbredande misstron och de allt större skillnaderna mellan människors levnadsvillkor.

Filip Hallhagen

socialsekreterare i Angered