Polarisera inte hedersdebatten

Mikael Thörnqvist har uppenbarligen ingen koll på Feministiskt initiativs politik. För sanningen är att vi arbetar både brett och intensivt mot hedersvåld, skriver Anna Rantala Bonnier (Fi).

ANNONS
|

Replik

Fadime Sahindal, 21/1

Mikael Thörnqvist menar att Feministiskt initiativ inte tar frågan om hedersrelaterat våld på allvar. Det gör han genom att hänvisa till anonyma partisympatisörer han träffat och citera en nästan tio år gammal artikel. Det är uppenbart att Thörnqvist inte har någon koll på Feministiskt initiativs politik. Inte heller har han tagit del av satsningarna för att motverka hedersproblematik i Stockholm, där Fi ingår i styrande majoritet och för första gången kan genomföra sakpolitik.

Sedan Fi kom till makten i Stockholm har vi tredubblat stödet till stadens kvinno- och tjejjourer. Vi har infört en modell för att möjliggöra långsiktigt stöd till jourer och ideella organisationer som arbetar mot våld i hederns namn. Vi har permanentat Origo, stadens resurscentrum mot hedersrelaterat våld och förtryck, och infört kompetensutveckling om våld i namn av heder för personal inom elevhälsan och socialtjänsten. 2017 gör Fi en särskild antivåldssatsning för att motverka machoideal och hederstänk i skolan. Nästa vecka antar Stockholm ett nytt omfattande program mot våld i nära relationer och hedersrelaterat våld.

ANNONS

Måste arbeta förebyggande

Akuta skyddsåtgärder är livsnödvändiga men framför allt måste vi arbeta förebyggande. Därför satsar vi på att utbilda ungdomar om mänskliga rättigheter, feminism och antirasism för att få kunskap om sina egna och andras rättigheter. Alla fritidsverksamheter har fått i uppdrag att inkludera flickor och hbtq-personer i sina verksamheter och ge dem fler trygga mötesplatser.

Tidigare har föreningsstödet inte haft några direktiv eller krav på jämställdhet. Från och med nu ska mer pengar gå till föreningar som drivs av kvinnor och som verkar för ökad jämställdhet. Vi vill också ge kvinnor större handlingsutrymme genom att satsa på kvinnors egen organisering, då särskilt i Stockholms förorter. Därför gör vi riktade åtgärder för kvinnor med utländsk bakgrund som står längst från arbetsmarknaden.

Så nästa gång Mikael Thörnqvist vill uttala sig svepande om Feministiskt initiativs inställning till hedersproblematik kan han ju ta sig tid att se vad som händer när feminister är med och bestämmer. För trovärdighet, Thörnqvist, handlar inte om retorik – utan om praktik.

Ingen vinner på att polarisera hedersdebatten. Framför allt inte alla de som dagligen drabbas. Feministiskt initiativ vill se ett samlat feministiskt grepp om frågan. Vi föreslår att vi samarbetar i stället för att använda utsatta kvinnor och barn som politiska slagträn.

ANNONS

Anna Rantala Bonnier (Fi)

gruppledare Fi Stockholm

ANNONS