Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Plasten har inte minskat

Plast i väldiga mängder driver in till Bohuskusten. Mycket mer än tidigare. Därför är jag väldigt tveksam till Kerstin Johannessons och Stefan Edmans påstående, att dumpning från fartyg, pråmar och strandnära soptippar nästan skulle ha upphört, skriver Gösta Olsson, fiskeribiolog.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Västerhavet, 13/8

"Västerhavet betydligt friskare än många tror" - det hävdar i varje fall professorn i marin ekologi vid Göteborgs universitet Kerstin Johannesson och biologen och författaren Stefan Edman i sin debattartikel.

Det är bra att debattörerna pekar på ekosystemens föränderlighet och att havet har en stor förmåga till självläkning, under förutsättning att det får hjälp på traven i form av minskade utsläpp.

Detta gäller dock inte miljögifter och plast. Ingen vet i själva verket hur gammal plasten kan bli. Vad vi däremot vet, är att framförallt plast i väldiga mängder driver in till Bohuskusten, där den så gott det nu går samlas in av kommuner, föreningar och enskilda. Jag ställer mig därför väldigt tveksam till debattörernas påstående, att dumpning från fartyg, pråmar och strandnära soptippar nästan skulle ha upphört. Var kommer i så fall allt skräp ifrån? Vi som håller på med den årliga strandrensningen har uppfattningen att sopmängden snarast har ökat.

Nu får det äntligen bli slut på denna globala miljökatastrof, för det gäller inte bara vårt land. Flera kvadratkilometer stora öar av skräp cirkulerar i världshaven. Engångsförpackningar av plast påträffas på obebodda öar långt ute i oceanerna.

Enligt min uppfattning ska samma regler för sophantering gälla på havet som på land. Det innebär att alla båtar på ett smidigt sätt måste kunna bli av med sitt källsorterade avfall i hamn i stället för som nu tippa allt överbord.

Gösta Olsson

Fiskeribiolog