Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
En nationell Institution för mänskliga rättigheter som granskar och ger rekommendationer till den regionala nivån är därmed mycket viktig för att bidra till utvecklingen av VGR redan påbörjade arbete med mänskliga rättigheter. I Göteborg finns idag även Jämställdhetsmyndigheten och vi är övertygade om att dessa två institutioner kan vinna mycket genom nära samarbete, skriver debattörerna. Bild: Mia Höglund/Göteborgs-Posten

Placera myndigheten för mänskliga rättigheter i Västra Götaland

År 2021 ska en ny institution inrättas i Sverige. Regeringen har i sin budget föreslagit ett inrättande av ett institut för mänskliga rättigheter. Vi socialdemokrater i Västra Götaland anser att vår region är bäst lämpad att omhänderta detta uppdrag. Vi står redo för att utveckla arbetet med mänskliga rättigheter, skriver Helén Eliasson (S), oppositionsregionråd och Louise Åsenfors (S), vice ordförande i Beredningen för mänskliga rättigheter.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är många pusselbitar som skall falla på plats för att kunna ta emot en ny institution och snabbt starta upp arbetet. Västra Götalandsregionen (VGR) är i ett svenskt perspektiv en föregångare i arbetet med mänskliga rättigheter. Redan år 2011 tillsatte VGR Europas enda politiska kommitté för mänskliga rättigheter. Vi har Sveriges första regionala plan för mänskliga rättigheter. Vårt mål är att människorättsarbete tydligt ska genomsyra samtliga verksamheter. Vi socialdemokrater i VGR har i ett flertal bifallna motioner lyft upp arbetet med de mänskliga rättigheterna. Det har till exempel handlat om att motverka människohandel och synliggöra arbetet med nationella minoriteter. Vi är därför väldigt glada över regeringens förslag om att inrätta ett institut som ska arbeta med dessa frågor.

Det har till exempel handlat om att motverka människohandel och synliggöra arbetet med nationella minoriteter.

Arbetet med mänskliga rättigheter i VGR skapar förutsättningar för ett systematiskt tillvägagångssätt och bidrar till en konkretisering av vad som ska göras och hur det ska genomföras. En nationell Institution för mänskliga rättigheter som granskar och ger rekommendationer till den regionala nivån är därmed mycket viktig för att bidra till utvecklingen av VGR redan påbörjade arbete med mänskliga rättigheter. I Göteborg finns idag även Jämställdhetsmyndigheten och vi är övertygade om att dessa två institutioner kan vinna mycket genom nära samarbete.

Idag har vi en beredning för mänskliga rättigheter i VGR med en politisk styrelse och en förvaltning för social hållbarhet kopplad till arbetet. Vi arbetar strukturerat med nära samarbete till föreningar som är kopplade till mänskliga rättigheter. Genom fem samråd, vilka är uppdelade i: Funktionsrätt, Nationella minoriteter, Barnrätt, HBTQ och samlingsrådet Mänskliga rättigheter, så förs samtal och dialog för att öka förståelsen för de utmaningar som de olika grupperna stöter på.

Infrastruktur och kunskap

Vi anser att en placering av den nationella institutionen för mänskliga rättigheter i Västsverige, innebär en unik möjlighet att stärka de mänskliga rättigheterna i Sverige. Här finns den infrastruktur, kunskap och erfarenhet för att snabbt komma igång med arbetet vid start 2021.

Helén Eliasson (S), Oppositionsregionråd

Louise Åsenfors (S), Vice ordförande i Beredningen för mänskliga rättigheter