Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det saknas inte pengar när halva Göteborg ska grävas upp för att bygga en tågtunnel som knappt kommer göra någon nytta. Men när det handlar om Göteborgs befolkning, då är pengarna plötsligt slut, skriver Kommunistiska partiet.

Pengar finns – sluta skära ned i stadsdelarna

För att göra det vi ska i SDN Angered och SDN Lundby måste vi spräcka budgeten. Vi måste ha mer pengar. Det saknas inte pengar när halva Göteborg ska grävas upp under tio år för att bygga en tågtunnel som knappt kommer göra någon nytta, skriver Kommunistiska partiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I förra veckan beslutade SDN Angered om att skära ner med nästan 90 miljoner kronor och nästa vecka ska SDN Lundby besluta om nedskärningar på nästan 50 miljoner.

Anledningen till nedskärningarna är att budgeten måste gå ihop. Budgetreglerna ska efterlevas och då är det inget att diskutera tydligen.

När det snöade mer än man trodde i vinter så har flera kommuner runt om i regionen fått lägga mer pengar än man tänkt på att ploga. Man har spräckt budgeten, för att som en enhetschef i Borås sa till SVT Västnytt, ”Det är inte mycket annat att göra när det handlar om trafiksäkerhet”.

Varför ställer sig inga SDN-politiker i Angered eller Lundby upp och säger just detta som svar på förslagen om nedskärningar? Varför säger de inte att de pengar som kommunen gett oss, de räcker inte? För att göra det vi ska, måste vi spräcka budgeten, måste vi ha mer pengar.

Budgeten före allt

I både Angered och Lundby är SDN:s ordförande socialdemokrat och förste vice ordförande vänsterpartist. Två partier som brukar slå sig för bröstet för att stå på vanligt folks sida, att vara partier för vanliga göteborgare, att vilja ha jämlikhet och rättvisa. Men inte lika mycket som de vill att budgeten ska gå ihop. De vackra orden gäller bara om de får plats i budgeten.

Det saknas inte pengar i Göteborg. Kommunen går med nästan en miljard i överskott varje år. Man planerar att bygga ett äventyrsbad vid Liseberg för tre miljarder. Det saknas inte pengar när det ska putsas på den fina fasaden. Det saknas inte pengar när det ska göras någon för att få hit företag eller turister. Det saknas inte pengar när halva Göteborg ska grävas upp under tio år för att bygga en tågtunnel som knappt kommer göra någon nytta.

Bara då fattas pengar

Men när det handlar om människor, när det handlar om Göteborgs befolkning, då är pengarna plötsligt slut. Och då spelar det ingen roll att skolan behöver pengar. Att socialtjänsten behöver pengar. Att det behövs pengar för att det finns ett behov. Nej, pengarna är slut och budgetreglerna säger att man inte får överskrida budgeten.

Men nu får det räcka. Vi säger nej till alla nedskärningar i stadsdelarna. Och vi uppmanar alla göteborgare att protestera mot budgetslaveriet. Det är behoven som måste få styra, inte budgeten.

Jens Halldin (K)

ordförande Kommunistiska partiet Göteborg

Hanna Jadenius (K)

Kommunistiska partiet Lundby

Torgny Johansson (K)

Kommunistiska partiet Angered