”Därför ska du inte dammsuga de närmaste dagarna.” Rubriken i SVT är bara några dagar gammal men har redan goda utsikter att bli en klassiker. Efter årsskiftet hände två saker: dels blev det vinter på riktigt i Sverige, dels släcktes den andra av fyra reaktorer i kärnkraftverket Ringhals för sista gången. Nu känner både folk och företag av elproblemen. I förra veckan tvingades skogsbolaget Holmen att tillfälligt stänga ner stora delar av pappersbruken i Braviken och Hallstavik.
Vindkraft fungerar bara när det blåser
Det hade inte behövt bli så här. Vi kristdemokrater har flera gånger försökt förmå regeringen att rädda Ringhals-reaktorerna. Det blev nobben varje gång. Regeringen har svarat att vi ska bygga ut vindkraften och att Sverige har elöverskott. Men vindkraft fungerar bara när det blåser och elöverskott under sommarhalvåret hjälper oss inte under kalla vinterdagar.
Nu hotas svensk basindustri. Människor riskerar på sikt att förlora sina jobb. Elräkningen under årets första månader blir för många hushåll rena skräckläsningen, i synnerhet i södra Sverige där priset periodvis är mångdubbelt högre än i norr. Det var därför Holmen tvingades stänga sin produktion. Det normala elpriset ligger runt 300 kronor per megawattimme, nu ligger det tidvis över 2 000 kronor. ”När kalkylen inte går ihop får vi stänga”, konstaterade Holmens vd Henrik Sjölund i SVT.
Och vanligt folk, som inte har några industrier men däremot hem och jobb att sköta, får alltså rådet att inte dammsuga, dricka morgonkaffe eller duscha. Åtminstone inte morgnar och kvällar. När skulle de annars göra allt detta? På arbetstid? Mitt i natten? Regeringens energipolitik och dess konsekvenser blir alltmer absurda.
Det är en skön koldioxid-cocktail som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ersatt den utsläppsfria kärnkraften från Barsebäck och Ringhals med. Nu blir varje kall och vindstilla dag i Sverige en klimatbomb.
Även klimatet är en stor förlorare i detta politiska spel. Norra Sverige har genom vattenkraften möjlighet att exportera el till närliggande Finland, men kraftnätet klarar inte att transportera elen hela vägen till Sveriges södra delar. Där hänvisas vi i stället till importerad el från kolkraftverk i Tyskland, Polen och Litauen. Och som om inte det vore nog: Sverige har tvingats starta det oljeeldade Karlshamnsverket för att få elektricitet därifrån. Kol och olja. Det är en skön koldioxid-cocktail som Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ersatt den utsläppsfria kärnkraften från Barsebäck och Ringhals med. Nu blir varje kall och vindstilla dag i Sverige en klimatbomb.
Mycket talar för att problemen kommer förvärras. Svenska Kraftnät, den statliga myndighet som ansvarar för elöverföringssystemet, tror det. I sin rapport ”Kraftbalansen på den svenska elmarknaden” från 2020 skriver de att försämrad effektbalans är att vänta de kommande åren, eftersom kärnkraften ersätts med vindkraft som inte går att planera och som inte är leveranssäker vintertid. Den enda lindringen kommer från Finland, som nu startar den nya kärnreaktorn Olkiluoto 3, som kommer ge bättre effektbalans i hela Norden.
Men Sverige kan inte enbart förlita sig på andra, vi måste omedelbart säkra vårt alltmer vanskötta energisystem.
• Den kärnkraft som finns måste värnas tills bättre alternativ finns.
• Vi kristdemokrater vill se en färdplan mot fjärde generationens kärnkraft, som använder bränslet mycket mer effektivt än nuvarande kärnkraft.
• Elmarknadens spelregler måste förändras, så att även pålitlighet oavsett väder spelar in i prissättningen.
• Sverige måste agera för gemensamma regler inom EU, så att kärnkraftverk kan byggas och godkännas betydligt snabbare och billigare än i dag.
• Målet är och ska fortsatt vara ett helt och hållet fossilfritt elsystem. Den nedsläckningspolitik som gör oss beroende av olja och kol ska stoppas.
Energipolitik får sällan omedelbara konsekvenser. Både dåliga och goda beslut märks ofta först flera år efter att de tagits. Men det visar bara hur bråttom vi har. För det är nu fabrikerna drar ner sin produktion. Det är nu stora företag som SSAB och LKAB ber om el för att kunna ställa om till grönare teknik. Och det är nu som svenska folket av medier och myndigheter får rådet att inte dammsuga.
Löfvens leende är bortblåst
I en debatt inför valet 2018 tyckte en hånleende Stefan Löfven att det var ”intressant att få undervisning om industrins villkor av Ebba Busch”. Det leendet är nu lika borta som de nedlagda reaktorerna. Kylan är här. Det är vindstilla. Olje- och kolkraftverken brinner. Stefan Löfven, det är dags att lyssna till den undervisningen. Om inte från oss så från industrin och från svenskar som vill kunna dammsuga sina hem. Besinna dig.
Ebba Busch, partiordförande (KD)
Camilla Brodin, riksdagsledamot och närings- och energipolitisk talesperson (KD)