Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Är det verkligen rimligt att Partilles kommuninvånare hänvisas till gratis hjälp från organisationer som Centrum för rättvisa för att ha möjlighet att försvara sig mot kommunens beslut skriver debattörerna.  Bild: Magdalena Rosen
Är det verkligen rimligt att Partilles kommuninvånare hänvisas till gratis hjälp från organisationer som Centrum för rättvisa för att ha möjlighet att försvara sig mot kommunens beslut skriver debattörerna. Bild: Magdalena Rosen

Partillebor bör se upp för kommunens rävspel

Det är Bill Persson som blir juridiskt skyldig att betala rättegångskostnaderna – att han slipper beror på att Centrum för rättvisa väljer att ta kostnaden. Ska enskildas möjligheter att ta tillvara sin rätt verkligen hänga på att de lyckas få stöd från civilsamhället? skriver Alexandra Loyd och Alexander Ottosson från Centrum för rättvisa i sin slutreplik.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

24/6 Plånboksstorleken får inte avgöra om man kan strida för sin rätt

9/7 Rättegångskostnaderna drabbar inte den enskilde

I rättegången mellan Bill Persson och Partille kommun om en gatukostnadsfaktura på 793 961 kronor krävde kommunen att Bill Persson skulle betala ytterligare 650 685 kronor, den här gången för kommunens advokater.

Med anledning av fallet skrev Centrum för rättvisa en debattartikel i Göteborgs-Posten om problemet med att det endast är människor med mycket pengar som har råd att försvara sina grundläggande rättigheter i domstol. Som svar på vår debattartikel replikerar Partilles kommundirektör att det inte finns något sådant problem i Bill Perssons fall – eftersom han backas upp av Centrum för rättvisa.

Hänvisas till gratis hjälp

Det stämmer att insamlingsstiftelsen Centrum för rättvisa kommer att hjälpa Bill Persson att betala rättegångskostnaderna om domstolarna i slutändan kommer fram till att han är skyldig att betala dem. Men är det verkligen rimligt att Partilles kommuninvånare hänvisas till gratis hjälp från organisationer som Centrum för rättvisa för att ha möjlighet att försvara sig mot kommunens beslut?

Det är stötande att kommunen nu har överlåtit den underkända advokatnotan till Front Advokater och gett dem möjlighet att försöka driva in mellanskillnaden i domstol direkt av Bill Persson.

Kommunen vann i tingsrätten men domstolen underkände advokatnotan eftersom den ansågs orimlig och satte ner ersättningen till 102 600 kronor – en rekordstor sänkning. Nu har kommunen öppnat upp för Front Advokater att själva kräva Bill Persson på de underkända kostnaderna.

Det är stötande att kommunen nu har överlåtit den underkända advokatnotan till Front Advokater och gett dem möjlighet att försöka driva in mellanskillnaden i domstol direkt av Bill Persson. Bakgrunden är att kommunen själv har ifrågasatt Fronts kostnader och därför vägrat att betala delar av advokatbyråns fakturor.

Två motparter

När målet om den omstridda gatukostnadsfakturan fortsätter i hovrätten har Front Advokater begärt att få inträda i rättegången vid sidan av kommunen. Om upplägget lyckas kommer Bill Persson att ha två motparter i domstolen – först kommunen om den ifrågasatta gatukostnadsfakturan, sedan Front Advokater om den underkända advokatnotan som nu kommunen inte vill kännas vid.

Repliken och kommunens hantering av Bill Perssons fall visar hur Partille kommun ser på grundläggande fri- och rättigheter och är illavarslande för kommuninvånare som inte likt Bill Persson har möjlighet att få ideell stöttning från civilsamhället.

Med stöd från gåvogivarna till Centrum för rättvisas 90-konto kommer vi att se till att Partille kommun inte lyckas ruinera Bill Persson helt och hållet. Men detta rävspel måste alla Partillebor som funderar på att ifrågasätta beslut från kommunen se upp för.

Alexandra Loyd, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Bill Persson.

Alexander Ottosson, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud för Bill Persson