Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.
Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Parterna i hamnkonflikten måste besinna sig

Om strejken i Göteborgs hamn blir verklighet på onsdag är det svårt att överdriva konsekvenserna. En strejk skulle vara direkt samhällsfarlig. Det måste finnas lösningar, nu vädjar jag till parterna att besinna sig, skriver Axel Josefson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Jag är mycket bekymrad över hamnkonflikten i Göteborg. Den strejk som Hamnarbetarförbundet hotar med skulle vara förödande om den blir verklighet. Efter att ha arbetat 20 år i exportindustrin så vet jag hur beroende företagen är av väl fungerande transporter. Människors vardag och arbeten skulle påverkas inte bara i Västsverige utan i hela Sverige. Göteborgs hamn är viktig för logistiken i hela landet.

Det finns många andra städer och regioner i världen som gärna skulle ta över produktionen och jobben som finns här i dag

Om strejken blir av är det svårt att överdriva konsekvenserna. All verksamhet som är beroende av att exportera eller importera varor kommer att påverkas. Ganska snart kommer vi få se produktionsstopp i flera industrier. Roro-terminalen är hjärtat för exportföretagens varuflöde. Deras resultat kommer att påverkas påtagligt också vid en kortare strejk, liksom förstås investeringar och människors anställningar.

Små marginaler

Modern logistik bygger på lager som ständigt rullar. Om ett så centralt nav i logistiken som Göteborgs hamn slutar att fungera är marginalerna små. Tiden innan tredje person drabbas är väldigt kort. En strejk i Göteborgs hamn är därför farlig för hela det svenska samhället. De oförutsägbara konsekvenserna skulle vara omfattande. En strejk skulle vara samhällsfarlig.

Ansvar är ett ord som ibland används lite slentrianmässigt av politiker men jag skulle verkligen vilja uppmana de inblandade att känna just ansvar i den här situationen som riskerar att skada Göteborg och Sverige

Ur ett göteborgskt perspektiv kan vi vara säkra på vår trovärdighet som hamn- och industristad sätts på spel. Om det formas en bild av att man inte kan lita på att stadens hamn fungerar påverkar det självklart vår konkurrenskraft och viljan att investera inför framtiden. Göteborgs varumärke bedöms på en internationell marknad. Det finns många andra städer och regioner i världen som gärna skulle ta över produktionen och jobben som finns här i dag. Kunder och investerare måste kunna lita på att Göteborg levererar.

Besinna er!

I eftermiddag ska parterna i konflikten sätta sig för medling. Jag vill be parterna att besinna sig. Det måste finnas lösningar som kan överbrygga krisen och som inte drabbar andra människors jobb och framtid.

Ansvar är ett ord som ibland används lite slentrianmässigt av politiker men jag skulle verkligen vilja uppmana de inblandade att känna just ansvar i den här situationen som riskerar att skada Göteborg och Sverige. Jag förväntar mig också att regeringen är beredd att ingripa om det så krävs för att skydda viktiga samhällsfunktioner.

Axel Josefson (M)

kommunstyrelsens ordförande