Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Paulina Neuding, journalist och jurist, chefredaktör för tídskriften Kvartal, kommenterar politiken ur ett borgerligt perspektiv

P3:s politiserade journalistik

Att ge uttryck för en värdering av ett redaktionellt beslut är inget hot mot den fria åsiktsbildningen, mediers frihet eller demokratin. Om det torde de flesta vara överens, skriver Paulina Neuding.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

SVT:s Uppdrag Granskning i förra veckan, som handlade om invandrares överrepresentation bland dömda våldtäktsmän, byggde på ”värdelösa” uppgifter. Programmet borde överhuvudtaget ”inte ha sänts.”

Det har Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi vid Stockholms universitet, upprepat i efterhand.

Därmed ger Jerzy Sarnecki uttryck för en värdering av ett redaktionellt beslut. Det är inte ett hot mot den fria åsiktsbildningen, mediers frihet, eller demokratin. Om det torde de flesta vara överens.

Åtskillnaden kan vara värd att hålla i minnet, även när vi befinner oss i brinnande valrörelse.

I veckan intervjuades SD:s partiledare Jimmie Åkesson i P3-programmet Morgonpasset. Han fick den sorts behandling som länge varit utmärkande för P3 – den borgerliga skribenten och numera politiska chefredaktör på Göteborgs-Posten, Alice Teodorescu, har exempelvis angripits med grova sexistiska skämt, när programledarna bland annat läste flabbande ur en tråd om henne på Flashback.

När man ägnade ett inslag åt att garva åt den konservative skribenten Roland Poirier Martinsson, listades bland hans dåliga egenskaper att han är – katolik.

Jag har, ska sägas, inte hört opinionsbildare till vänster få motsvarande behandling.

P3 sänder, kort sagt, journalistik som är så politiserad och håller så låg kvalitet att det är stötande att kanalen finansieras med licensmedel som drivs in av dörrknackarna från Radiotjänst, och att den nu ska tvångsfinansieras via skatten.

Det är ett omdöme om en redaktionell policy. Inte ett hot mot den fria åsiktsbildningen, mediers frihet, journalister, eller demokratin.

Det är en god princip i en demokrati att politiker helt avhåller sig från att recensera innehållet i medier.

SD bröt mot den när man krävde Åsa Linderborgs avgång som kulturchef i Aftonbladet för några år sedan – Linderborg hade föreslagit att människor skulle störa ut firandet av bröllopet mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel genom att blåsa i vuvuzelor.

Nu säger Jimmie Åkesson att, vore han chef på radion hade han lagt ner smörjan i P3 för länge-sedan. Notera att det gäller just om han själv vore chef på radion, inte om han basade över kulturdepartementet.

Det är heller inget entydigt brott mot politisk praxis – minns när S-regeringen i en reklamsatsning uppmanade människor att ringa Vecko-Revyn och ifrågasätta tidningens sexism (”Flicka” hette kampanjen).

SD krymper inte av att andra låtsas oförstående inför sådana nyanser. Motsatsen är mer sannolik.

Paulina Neuding

journalist och jurist, chefredaktör för tídskriften Kvartal, kommenterar politiken ur ett borgerligt perspektiv