Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Vi tycker det är bra att staden inte längre subventionerar gratis kollektivtrafikkort till skolungdomar under sommarlovet. Det ökar inte segregationen i Göteborg, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt

Påstått utanförskap skapar segregation

Beslutet att dra in sommarlovskorten för ungdomar i Göteborg ökar inte utanförskapet. Vad som däremot skapar en känsla av segregation är när politiker återkommande pekar på vissa stadsdelar och menar att just dessa måste ha olika gratislösningar, skriver Peter Mattiasson (M) och Ewa Jablonska (L).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Kollektivtrafikkort, GP 29/9

Alliansen gick till val på att bringa ordning i Göteborgs ekonomi och samtidigt satsa på välfärdens kärna som skola och äldreomsorg.

Lika för alla

Vi tycker det är bra att staden inte längre subventionerar gratis kollektivtrafikkort till skolungdomar under sommarlovet. Det ökar inte segregationen i Göteborg. Vad som däremot skapar en känsla av segregation är när politiker återkommande pekar på vissa stadsdelar och menar att just dessa måste ha olika gratislösningar.

I de fall där ungdomarna kommer från familjer med ekonomiska problem som inte kan betala kollektivtrafikkort går detta att få medel till inom ramen för försörjningsstöd

Vi tycker att det är rimligt att ungdomar över hela staden behandlas lika. I de fall där ungdomarna kommer från familjer med ekonomiska problem som inte kan betala kollektivtrafikkort går detta att få medel till inom ramen för försörjningsstöd. Det är schysst, lika för alla, och garanterar att skattebetalarnas pengar fördelas efter behov.

Inte statistiskt säkerställd

Den undersökning som de rödgrönrosa hänvisar till saknar kvalitetssäkring. Bland annat verkar undersökningen ha visat att de flesta barn inte ens hade märkt att de inte hade gratis kollektivtrafikkort under sommaren. Det hade varit oseriöst att skicka vidare den som ett underlag.

Peter Mattiasson (M), ordförande SDN Östra Göteborg

Ewa Jablonska (L), 1:e vice ordförande SDN Östra Göteborg