Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Stefan Bennhage
Bild: Stefan Bennhage

Otillräckliga förslag från M om klimatet

Moderaternas förslag är ett steg i rätt riktning, men tyvärr helt otillräckligt. Att hävda att för konsumenterna gäller ”business as usual” är inte trovärdigt, skriver Lars Schütt.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, Klimatet, 5/8

Det är angelägna åtgärder inom klimatpolitikens område som moderaterna Jessica Polfjärd och Jessica Rosencrantz presenterar på GP Debatt. Det är lätt att hålla med om det mesta.

Leder helt fel

Moderaternas ”Klimatpolitik för hoppfulla”, som går att ladda ner från deras hemsida, har en bra bakgrundsanalys. Ambitionsnivån är dock mycket låg i fråga om hur mycket pengar som kan tänkas allokeras.

Avsnittet om ”Hållbar konsumtion” i det klimatpolitiska programmet leder också helt fel. Genom att se till att konsumenterna får mer pengar i plånboken skall klimatkrisen undanröjas! Visserligen i kombination med mer information. Vi må ha en industri och en energiproduktion med låg klimatpåverkan, men svenskars resor och konsumtion skapar en klimatpåverkan som ligger i världstopp. Om alla på jorden levde som vi, skulle det behövas 4,2 jordklot. Att ge konsumenterna mer pengar i plånboken kan aldrig vara en klimatåtgärd.

Vi har ett fönster på högst tio år att påverka situationen. Sedan är det alldeles för stor risk att dynamiska processer tar över som inte går att stoppa.

Det finns ingen framtidsstudie som inte framhåller att köttkonsumtionen och flygandet måste ner. Det räcker inte att åtgärda bränslet. Flygandet fortsätter öka och redan i dag motsvarar utsläppen från svenskarnas flygande vad personbilarna i Sverige släpper ut; man räknar med att 2040 kommer svenskarnas flygande att ge lika stora utsläpp som summan av alla utsläppskällor i Sverige.

Heliga kor

Ja, dessa för moderaterna heliga kor behöver nog slaktas. Att hävda att för konsumenterna gäller ”business-as-usual”, och får ni bara mer pengar i plånboken och lite mer information så löser det sig, är inte trovärdigt.

Alltså mer pengar till de föreslagna åtgärderna plus styrmedel för att minska konsumtionen av kött och nöjesresor med flyg. Och det är bråttom att ta beslut. Klimatfrågan måste helt enkelt segla upp som den viktigaste alla kategorier. Krisen är här och nu och det är inte fråga om en teoretisk framtida eventuell klimatförändring utan en kris som pågår nu och som är en produkt av människans utsläpp. Vi har ett fönster på högst tio år att påverka situationen. Sedan är det alldeles för stor risk att dynamiska processer tar över som inte går att stoppa.

Regeringens tafatthet och handlingsförlamning är helt obegriplig. Moderaternas förslag är ett steg i rätt riktning, men tyvärr helt otillräckligt.

Lars Schütt

civilekonom