Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Osmakligt av S om privata vårdgivare

Ann-Christine Andersson (S) och Håkan Linnarsson (S) vill tydligen ta billiga politiska poäng på en mycket dåligt skött vårdcentral. En verksamhet som varit till skada för både personal och patienter. Det är beklagligt med en sådan debattnivå, skriver Johan Fält (M) och Lars Holmin (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Angered Care, 22/3

Faktum är att det var under socialdemokratiskt styre av Västra Götalandsregionen som Angered Care granskades och godkändes, men visst hade väl Socialdemokraterna även då patientsäkerheten för ögonen?

Faktum är också att en enig hälso- och sjukvårdsnämnd i Göteborg förra hösten valde att stänga ned vårdcentralen Angered Care. Det gjordes så snart nämnden fått rapport om att patientsäkerheten visade sig vara hotad.

Ytterst allvarligt

Grönblå samverkan såg ytterst allvarligt på det inträffade och det beslutades om översyn av rutinerna samt införande av nya och förbättrade rutiner. Det har inte i frågan om Angered Care eller hanteringen i nämnden gällande detta ärende funnits någon oenighet. Det är också i detta sammanhang viktigt att påpeka att det är Inspektionen för vård och omsorg, IVO, som utövar tillsyn över verksamheter inom hälso- och sjukvården, samt över hälso- och sjukvårdspersonal. Nämnden har främst ansvar för avtalet och att avtalet uppfylls.

Osmaklig misskreditering

Oavsett offentligt eller alternativt driven vårdcentral så har vi alltid patientsäkerheten i fokus. Socialdemokraterna försöker här på ett osmakligt sätt använda sig av en vårdcentral med bristande patientsäkerhet för att indirekt misskreditera alla de välfungerande och patientsäkra verksamheter som bedrivs i privat regi. Det visar på en nonchalans gentemot alla de privata vårdcentraler, nära hälften av alla vårdcentraler som finns i Västra Götaland, och även mot alla de hundratusentals invånare som valt att lista sig på dessa.

Smutskastar bra vård

I Göteborg finns över 30 privata vårdcentraler med över 250 000 listade personer. Ett exempel är Bergsjön där Socialdemokraterna stängde Närhälsans offentligt drivna vårdcentral men där det i dag finns en privat vårdcentral som bedriver sin verksamhet med både bra vård och en god patientsäkerhet uppskattad av invånarna där. Det är riktigt illa av Andersson (S) och Linnarsson (S) att gentemot alla dessa invånares val av vårdcentral indirekt smutskasta välfungerande verksamheter med hög patientsäkerhet och god arbetsmiljö.

Vi i Grönblå samverkan valde tillsammans med en enig nämnd att, som alltid, sätta patientsäkerheten först och därför stängde vi ned Angered Care. Vi står samtidigt upp för alla väl fungerande vårdcentraler och för valfriheten att välja en privat vårdcentral som hundratusentals göteborgare har valt att göra.

Johan Fält (M)

ordförande, hälso- och sjukvårdsnämnd Göteborg

Lars Holmin (M)

regionråd och ledamot av hälso- och sjukvårdsstyrelsen Västra Götalandsregionen