Fel strategi. Det kan aldrig vara en framgångsrik strategi att spola ut barnet med badvattnet, skriver debattören.
Fel strategi. Det kan aldrig vara en framgångsrik strategi att spola ut barnet med badvattnet, skriver debattören.

Orimligt med kollektiv bestraffning av småföretag

Att ett fåtal företag begår brott kan inte få som konsekvens att alla hårt arbetande småföretagare ska bestraffas kollektivt med hårdare regler. Linda Westerlund Snecker (V) glömmer att småföretagen är Sveriges ryggrad, skriver Erik Sjölander, Småföretagarnas riksförbund.

ANNONS
|

Replik

Nya ekomyndigheten, 23/1

Linda Westerlund Snecker (V) ger sken av att företagande och företagare är likställt med kriminalitet och skattefusk. Hon skriver att sju av 100 nya företag tros vara skapade i syfte att begå brott och därmed ska företagare gruppbestraffas med krav på kollektivavtal, återinförd revisionsplikt, månadsredovisning och förbud mot vinster i välfärden.

Denna grovt generaliserande bild och slutsats kan likställas med att 0,7 av tio svenskar är, enligt opinionssiffrorna, vänsterpartister och därmed är hela den svenska väljarkåren vänsterpartister. Även om det säkert hade varit en angenäm tanke för vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, så förstår de flesta det orimliga i denna tankemodell.

ANNONS

Landets ryggrad

De minsta företagen är landets ryggrad. Det är vi som jobbar mest, tjänar minst och har minst ledighet. Det är vi som skapar fyra av fem nya jobb i Sverige. Snecker har helt rätt i att vi behöver enkla regler för att det ska bli lätt att göra rätt. Men det är direkt felaktigt att utgå från att om enstaka kriminella individer tillåts utnyttja ett system av offentliga pengar på kriminellas vis, så ska de som dagligen försöker göra rätt för sig i den redan snåriga byråkratidjungeln påläggas mer krav och skyldigheter. Det kan aldrig vara en framgångsrik strategi att spola ut barnet med badvattnet.

Att underlätta företagande i landet utgör grunden för vår välfärd. Utan företag kommer inga mervärden och skattepengar att kunna fördelas till oss medborgare. Vi bistår gärna för att utveckla regler och kontroll för att seriösa företag ska gynnas och kriminalitet undvikas, men här måste det klart framgå myndigheters ansvar för information och kontroll.

Inte företagens fel

Att offentlig upphandling inte följs upp och processen i många fall saknar transparens kan väl inte företag ställas till svars för? Ansvaret ligger självfallet i första hand på de upphandlande enheterna som missgynnar mindre företag till förmån för de större. Genom att genomföra stora upphandlingar skapas utrymmen för att våra gemensamma pengar förslösas och på grund av bristande uppföljning också riskerar hamna i kriminella fickor.

ANNONS

Att hävda att revisionsplikt och kollektivavtal skulle lösa problem med att upphandlande enheter inte fullgör sina uppgifter, faller på sin egen orimlighet. Fackföreningar och revisorer har andra uppgifter än att vara granskare åt staten, för till detta har vi utsedda myndigheter. För landets småföretagares skull, tänk om och tänk rätt!

Erik Sjölander

styrelseledamot, Småföretagarnas Riksförbund

ANNONS