Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

I ett läge där de ekonomiska klyftorna är enorma, väljer regeringen att gå fram med ett förslag som kommer öka ojämlikheten ytterligare. Varför staten ska fortsätta ge rabattkuponger till en redan priviligierad grupp är mycket märkligt, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage
I ett läge där de ekonomiska klyftorna är enorma, väljer regeringen att gå fram med ett förslag som kommer öka ojämlikheten ytterligare. Varför staten ska fortsätta ge rabattkuponger till en redan priviligierad grupp är mycket märkligt, skriver debattörerna. Bild: Stefan Bennhage

Orimligt att satsa på rutavdrag för de rika när välfärden blöder

När nu regeringen utökar RUT-avdraget ökar ojämlikheten. Att prioritera blomvattning för rika framför satsningar på välfärden är både orimligt och orättfärdigt, skriver Ulla Andersson och Tony Haddou.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är kris i den svenska välfärden. Runtom i landet planeras nu för nedskärningar. Lärare riskerar få gå från jobbet. I Västra Götalandsregionen planeras för att minska antalet anställda på sjukhusen trots att vårdköerna redan är långa. Vänsterpartiet har i riksdagen lyckats pressa fram flera extra miljarder till välfärden, men det behövs mycket mer. I det läget väljer regeringen utökat rut-bidrag.

Nyligen presenterades ett delbetänkande av rut-utredningen där man förutom höjt tak vill utvidga rut till att också omfatta transport av tvätt, montera nya möbler, köra grejer till loppmarknad, ommöblering eller vattna de välbeställdas blommor när de är på semester. Allt detta är en följd av det som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet kom överens om i januariavtalet.

Höginkomsttagare överrepresenterade

Enligt den statliga myndigheten för tillväxtanalys kostar varje rut-jobb skattebetalarna omkring 2 miljoner kronor. Det motsvarar ungefär 3–4 välfärdsjobb, enligt välfärdsutredare på LO. Samma pengar som staten idag lägger på RUT skulle alltså ge väldigt många fler jobb om vi istället använde dem till sjukvården, skolan eller äldreomsorgen. Dessutom skulle det bli jobb som gjorde väldigt mycket mer nytta för oss alla.

Både skatteverkets och regeringens egna statistik visar tydligt att gruppen höginkomsttagare är överrepresenterad bland dem som hittills använt sig av rut-tjänster medan den del av befolkningen som har lägst inkomster knappt återfinns alls.

I ett läge där de ekonomiska klyftorna är enorma, väljer regeringen att gå fram med ett förslag som kommer öka ojämlikheten ytterligare. Varför staten ska fortsätta ge rabattkuponger till en redan priviligierad grupp är mycket märkligt.

Rejäl högersväng

Istället för att Danderydsborna får göra skatteavdrag för att få blommorna vattnade när de är på semester skulle vi kunna ge landets sjuksköterskor, lärare och undersköterskor fler arbetskamrater. Vi skulle kunna stärka både hemtjänsten och socialtjänsten i landets kommuner som behöver dessa pengar mycket bättre.

Det är uppenbart att utökade rut-tjänster ingår i den rejäla högersväng som Socialdemokraterna gjort i skattepolitiken när de skrev under januariavtalet. Tyvärr blir det mest floskler när de sedan säger sig sätta välfärden först. För sanningen är att för januaripartierna är det alltid de rika först.

Ulla Andersson, ekonomisk-politisk talesperson (V)

Tony Haddou, skattepolitisk talesperson (V), riksdagsledamot från Göteborg