Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Antagandet att Sverige ska få hjälp av Nato utan att vi själva kan ge traktatsbundna garantier om stöd är inte särskilt solidariskt, menar debattörerna. Bild: Pressbild, Moderaterna, Boris Grdanoski
Antagandet att Sverige ska få hjälp av Nato utan att vi själva kan ge traktatsbundna garantier om stöd är inte särskilt solidariskt, menar debattörerna. Bild: Pressbild, Moderaterna, Boris Grdanoski

Orimligt att S ger Ryssland veto över Sveriges säkerhetspolitik

Socialdemokraternas Nato-retorik innebär att viktiga svenska säkerhetspolitiska vägval ska styras av vad Moskva tycker snarare än vad som är bäst för Sverige. Vilket är totalt oacceptabelt, skriver Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M) och Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson (M)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

26/2 Nato-medlemskap är en provokation mot Ryssland

På sjuårsdagen av Rysslands angrepp på Ukraina publicerar socialdemokraterna Kenneth G Forslund, Niklas Karlsson och Gunilla Carlsson en artikel om svenskt Natomedlemskap där de tre lyckas med den osannolika bedriften att landa helt fel. Sådant som direkt inte stämmer blandas med klassiskt socialdemokratiskt önsketänkande om alliansfrihet. Det försämrade säkerhetsläget kräver att Sverige tänker nytt och både satsar på det nationella försvaret och blir medlem av Nato. Det är endast tydlighet och fasthet som förstås av maktens män i Kreml.

Vill se ökad satsning på försvaret

Det försvarsbeslut som nu gäller 2021-25 innebär en välkommen satsning på det svenska försvaret. Trots de resurser som tillförs kommer Sverige ändå vara det land i vårt närområde som satsar minst som del av den samlade ekonomin. M hade därför redan nu velat se ett beslut om extra resurser bortom år 2025 för att kunna garantera att alla förslag i försvarsbeslutet kan genomföras. Detta sade dock Socialdemokraterna nej till. En förhandling om detta pågick mellan alla partier fram till försvarsminister Peter Hultqvist lade dessa på is i juni 2020.

Socialdemokraterna är emot ett svenskt medlemskap men ändå förväntar de sig att Nato ska komma till vår hjälp. Hela den svenska försvarsplaneringen utgår numera från detta. Försvarsministern sa i riksdagen apropå placeringen av de nya regementena: ”Det är klart att detta är kopplat till ett stöd från västsidan - det är väl ingenting att hymla om.” Att då i en debattartikel samtidigt uttrycka sig i termer av att ”ett medlemskap skulle ha negativa konsekvenser för vår ställning i världen” och bygga hela sin försvarsplanering på hjälp från Nato-länderna gränsar till hyckleri.

Den S-ledda regeringen pratar gärna om solidaritet i sin utrikespolitik. Men antagandet att Sverige ska få hjälp utan att vi själva kan ge traktatsbundna garantier om stöd är inte särskilt solidariskt.

Betraktas redan som medlemmar

På grund av täta och fördjupade samarbete med Nato och USA, som S har varit drivande i, betraktar Ryssland redan Sverige mer eller mindre som en medlem. Detta utan att vi har några gemensamma försvarsgarantier med Natoländerna.

Genom den retoriken accepterar de att viktiga svenska säkerhetspolitiska vägval ska styras av vad Moskva tycker snarare än vad som är bäst för Sverige. Därmed ges ett annat land veto över vår egen säkerhetspolitik. Det är totalt oacceptabelt.

Det allvarligaste är dock att S-debattörerna antyder att Sverige inte bör bli medlem av Nato eftersom det skulle provocera Ryssland. Genom den retoriken accepterar de att viktiga svenska säkerhetspolitiska vägval ska styras av vad Moskva tycker snarare än vad som är bäst för Sverige. Därmed ges ett annat land veto över vår egen säkerhetspolitik. Det är totalt oacceptabelt.

Nato är det starkaste försvarssamarbetet i världen där stater i Europa tillsammans med USA och Kanada samverkar för att upprätthålla säkerheten på vår kontinent och i resten av världen. Sverige ska vara en del av det samarbetet. Det är ett naturligt steg att ta.

Hans Wallmark, utrikespolitisk talesperson (M)

Pål Jonson, försvarspolitisk talesperson (M)