Är det religiös verksamhet när Frälsningsarmén på nätterna delar ut mackor till utsatta människor i stan, eller när Equmenia organiserar scoutkårer? Jag tycker inte det, skriver David Lega (KD).
Är det religiös verksamhet när Frälsningsarmén på nätterna delar ut mackor till utsatta människor i stan, eller när Equmenia organiserar scoutkårer? Jag tycker inte det, skriver David Lega (KD).

Orimlig syn på föreningsstödet

Det är en bra och viktig regel att religiös verksamhet inte ska få föreningsstöd. Men det är orimligt att som Vänsterpartiet försvara tolkningen att alla aktiviteter som görs av trossamfund och kyrkor är av religiös natur, skriver David Lega (KD).

ANNONS

Replik

Föreningsbidrag, 25/3 och 1/4

På senare tid har en stor del av stadens stöd till exempelvis trossamfundens barn- och ungdomsverksamheter ryckts bort. Detta eftersom idrotts- och föreningsförvaltningen har dragit in sina bidrag till trossamfunden, oavsett vilken typ av verksamhet det gäller. Jag delar Equmenias, Frälsningsarméns med fleras oro över scenförändringen som har lett till en diskriminering av de religiösa föreningarna.

Redan i höstas uppmärksammade Ebba Busch Thor och jag frågan när vi besökte Opalkyrkan i Tynnered, som nekades föreningsstöd för att bygga lokaler för ungdomar. Trots att det inte handlade om religion, utan om att hjälpa barn och unga i området!

ANNONS

Sedan dess har flera andra religiösa föreningar vittnat om att de har förlorat sitt föreningsstöd.

Men Bettan Andersson (V), ordförande i idrotts- och föreningsnämnden, har vägrat att ta upp frågan på politisk nivå, utan gömmer sig bakom tjänstemannabeslut. Det är en passivitet som har slagit hårt mot trossamfunden, och framför allt mot de barn och unga som har drabbats.

Allt kyrkan gör är inte religiös verksamhet

Jag håller med om att bidrag inte ska gå ”till religiös verksamhet”. Det är en bra och viktig regel – religiös verksamhet ska inte få föreningsstöd.

Men det är orimligt att som Vänsterpartiet försvara tolkningen att alla aktiviteter som görs av trossamfund och kyrkor är av religiös natur. För Vänsterpartiet spelar det ingen roll om det handlar om innebandy, babyrytmik eller scouting. Så länge de arrangeras av exempelvis en kyrka så ser partiet det som ”religiös verksamhet”, och därför försvinner möjligheten till föreningsbidrag helt.

Är det religiös verksamhet när Frälsningsarmén på nätterna delar ut mackor till utsatta människor i stan, eller när Equmenia organiserar scoutkårer? Jag tycker inte det.

Tolkningen blir ännu mer orimlig med tanke på att en stor del av den ungdomsverksamhet som bedrivs inom kyrkor och församlingar handlar om exempelvis idrotts- eller friluftsverksamhet som är öppen för alla, oavsett religiös tillhörighet.

ANNONS

Förslagen till nya riktlinjer för föreningsbidrag är inte tillräckligt tydliga för att stoppa diskrimineringen av trossamfunden. Därför kommer vi att lägga ett yrkande för att säkerställa att alla våra föreningar, oavsett trostillhörighet eller inte, ska få goda förutsättningar att fortsätta forma vår stad till det bättre.

Det är oacceptabelt att Göteborg inte tar tillvara på allt det engagemang och den driftkraft som finns i vårt föreningsliv, oavsett om det handlar om BK Häcken eller Opalkyrkan. Det borde även Vänsterpartiet förstå.

Alla föreningar ska kunna lita på Göteborg.

David Lega (KD)

oppositionsråd Göteborg

ANNONS