Jonas Andersson (L), ledamot i rikssjukvårdsnämnden, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen
Jonas Andersson (L), ledamot i rikssjukvårdsnämnden, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen

Orimlig svartmålning av Göteborgs barnsjukvård

Det är inte rimligt att svartmåla barnsjukvården i Göteborg och ge en helt felaktig bild av att Socialstyrelsen planerar att lägga ner såväl barnhjärtoperationer som barncancervård i Göteborg, skriver Jonas Andersson (L).

ANNONS
|

Replik

Barnsjukvården,12/5

Lars Göran Friberg, barnkirurg vid SU, målar en dystopisk bild över barnsjukvårdens framtid i Göteborg efter rikssjukvårdsnämndens beslut i slutet av förra året.

Vad som hänt är att rikssjukvårdsnämnden, med stöd av samtliga regioner och landsting, för två år sedan beslutade att definiera viss avancerad barnkirurgi som rikssjukvård, omfattande cirka 30 patienter per år vid Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU).

Problemet uppstår när bara två av dagens fyra sjukhus får fortsätta utföra dessa ingrepp. Jag hade själv trott att SU skulle förordas då sjukhuset har en nationellt och internationellt stark barnsjukvård, men nu blev det inte så.

ANNONS

Jobbat hårt för saken

Jag har som ledamot under elva år försökt övertyga mina kollegor i rikssjukvårdsnämnden att inta ett nationellt patientperspektiv när Socialstyrelsen bedömt SU som bäst lämpade och tilldelat flera uppdrag till Göteborg. Detta då knappast några beslut skulle kunna fattas om alla företrädare i nämnden varje gång skulle rösta för att den egna regionen skulle få varje uppdrag.

Denna gång bedömde Socialstyrelsen att Stockholm och Lund hade bäst förutsättningar. Visst hade jag kunnat opponera mig och ändå röstat för Göteborg, men det hade inte förändrat något i sak.

Efter att jag träffat företrädare för barnkirurgin vid SU och diskuterat ett antal oklarheter i utredningen föreslog jag för rikssjukvårdsnämnden att en ny prövning av ärendet skulle göras. Det förslaget röstades ner.

Goda chanser vara ett centrum

Just nu pågår ett arbete för att vård med små patientvolymer ska samlas på färre sjukhus än i dag, även barnkirurgi. Jag är övertygad om att SU, med all den kompetens och erfarenhet som finns där, har mycket goda chanser att fortsatt kunna vara ett centrum med flera rikssjukvårdsuppdrag.

Jag kan förstå frustrationen när man inte får förtroendet att fortsatt utföra både intressant och viktig vård. Jag inser att beslutet kan få påverkan på verksamheten vid barnkirurgin, på samma sätt som det påverkat andra sjukhus i landet när SU har fått rikssjukvårdsuppdrag och inte de.

ANNONS

Det är dock inte rimligt att låta den frustrationen övergå i en ren svartmålning och ge en helt felaktig bild av att Socialstyrelsen planerar att lägga ner såväl barnhjärtoperationer som barncancervård, att det nya barnsjukhuset är förgäves och att all barnsjukvård på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus kommer att haverera. Det är oansvarigt gentemot invånarna i regionen att ge en sådan bild.

Jonas Andersson (L)

ledamot i rikssjukvårdsnämnden, ordförande i hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Västra Götalandsregionen

ANNONS