Ann Linde besökte nyligen själv Israel och Palestina. Nu måste regeringen protestera mot Israels beslut att terrorstämpla sex palestinska humanitära organisationer, skriver debattören.
Ann Linde besökte nyligen själv Israel och Palestina. Nu måste regeringen protestera mot Israels beslut att terrorstämpla sex palestinska humanitära organisationer, skriver debattören.

Öppet brev till utrikesminister Ann Linde och regeringen

Nyligen beslutade Israel att terroriststämpla sex humanitära palestinska organisationer. Nu måste regeringen protestera mot beslutet, skriver Bengt Frejd, Fredsloppet Proletären FF.

ANNONS

Runt om i världen växer kritiken mot Israels ockupation av Palestina, inte minst efter Israels alltmer aggressiva handlingar med utökade bosättningar och med etnisk fördrivning av palestinska familjer från sina hem i östra Jerusalem. Dagligen fängslas palestinska barn och bosättare tillåts attackera palestinska jordbrukare och förstöra deras mark, bostäder och olivodlingar.

För att skydda och stödja det palestinska folket och bevaka deras intressen spelar en mängd olika humanitära organisationer stor roll. Genom att på olika sätt dokumentera övergreppen och sprida information om dem har kritiken mot Israels agerande stadigt vuxit.

Humanitära organisationer

Det är i ljuset av detta som Israel nyligen beslutade att sex humanitära palestinska organisationer i det av Israel ockuperade palestinska territoriet utpekas som terroristorganisationer. Alla sex organisationerna är välkända och har arbetat nära FN i decennier. Två av organisationerna Al-Haq och Defense for Children International – Palestine har även fått stöd av Sverige genom det svenska generalkonsulatet.

ANNONS

Att göra anspråk på rättigheter inför ett FN-organ eller att förespråka kvinnors rättigheter i det ockuperade palestinska territoriet är inte en terrorhandling.

Beslutet som Israel tagit har väckt mycket kritik inte minst från FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Michelle Bachelet. Hon säger i ett uttalande att organisationerna är några av de mest välrenommerade människorättsgrupperna i det ockuperade palestinska territoriet. Och att göra anspråk på rättigheter inför ett FN-organ eller att förespråka kvinnors rättigheter i det ockuperade palestinska territoriet är inte en terrorhandling. Inte heller att tillhandahålla rättshjälp till fängslade palestinier.

Sverige ett föregångsland

Sverige var föregångare i kampen mot apartheid i Sydafrika. Vi som arrangerar Fredsloppet var en del av kampen mot apartheid och lät överskottet från Fredsloppet gå till ANC i nästan 10 års tid. Sedan 2019 har vi låtit hela eller delar av överskottet från Fredsloppet gå till Union of Palestinian Women Committees. Vi står nu i begrepp att sända drygt 72 000 kronor från årets Fredslopp. Precis som Sverige protesterade mot apartheidsystemet i Sydafrika uppmanar vi regeringen:

Att säkerställa att Palestina är suveränt och att bistånd till dessa organisationer inte får dikteras av Israel.

Att protestera mot Israels beslut att terrorstämpla dessa sex organisationer och begära av Israel att de upphäver sitt beslut.

Vi önskar snarast svar på våra krav så att vi vet hur Sverige säkerställer att stöd kan överföras som för oss nu gäller pengar till Union of Palestinian Women Committees.

ANNONS

Bengt Frejd, Fredsloppet Proletären FF

Tillsammans med medarrangörer till Fredslopp i Göteborg, Malmö, Jönköping, Åkvarn, Västerås, Sundbyberg och Umeå.

Organisationerna som utpekas som terroristorganisationer

Addameer

Al-Haq

Defense for Children International - Palestine

Union of Agricultural Work Committees

Bisan Center for Research and Development

Union of Palestinian Women Committees

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS