Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Claudio Bresciani/TT
Bild: Claudio Bresciani/TT

Onyanserad debatt om vinstjakt eller valfrihet i välfärden

I stället för att diskutera för eller emot vinst i välfärden borde vi prata om hur resurserna ska räcka till alla och hur alla ska kunna uppleva att de får den vård och omsorg som är nödvändig för att kunna leva ett värdigt liv, skriver Gustav Gabrielsson och Johanna Thorn.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik, vinst i välfärden, 20/8 och 1/9

Både Jonas Attenius (S) och Rudolf Antoni tar en position om att argumentera utifrån ett perspektiv som blir missvisande och inget av dessa begrepp fångar poängen.

Människor som är i behov av samhällets vård bryr sig inte om huruvida vården präglas av ett vinstintresse eller valfrihet i stunden när de har det som jävligast. Frågan som båda parter borde diskutera borde vara hur resurserna ska räcka till alla och hur alla ska kunna uppleva hur de får de stöd eller omsorg som krävs för att de skall ha ett värdigt liv.

Vi som småföretagare och vinstdrivande företag kan inte avvisa den bild som Jonas Attenius presenterar kring företag som driver vård, men den är onyanserad. Vi driver företag för att kunna bidra med innovation, eftersom vi ser att vården kan genomföras bättre, billigare och smidigare.

Närmar oss ett vägskäl

Vi börjar närma oss ett vägskäl där ambitionen för nivån av vår välfärd inte går ihop med verklighetens resurser. Inför detta står vi inför följande möjliga lösningar:

• Öka våra resurser till det offentliga genom höjda skatter.

• Sänka vår ambitionsnivå för välfärden.

• Genom innovation skapa effektivare vård som ger mer för varje satsad krona.

Att i princip förbjuda privat driven vård är att förhindra innovationens utveckling. Offentligt drivna organisationer är inte kända för innovation, även om det förekommer goda exempel. Samhällsutvecklingen behöver privata alternativ för att utvecklingen ska gå framåt.

Vill socialdemokraterna av ideologiska skäl stänga dörren för innovation återstår bara de två förstnämnda alternativen och inget av dessa är särskilt roligt. Inom det privata näringslivet har vi redan hittat arbetssätt som skulle kunna innebära att vi kunde höja ambitionsnivån för vår välfärd och samtidigt minska skatterna.

Jonas och Rudolf, ert uppdrag kanske snarare är att fundera på hur det privata näringslivet ska kunna tillåtas av tjänstemännen att dela med sig av kunskap och effektiva arbetssätt.

Gustav Gabrielsson

Minervakompetens

Johanna Thorn

Minervakompetens