Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Omdömeslöst av Annie Lööf (C) om Ericsson

Centerpartiets ordförande Annie Lööf tar i så att hon nästa spricker. På Twitter påstår Lööf att regeringen är passiv angående uppgifterna om att Ericsson diskuterar att flytta verksamhet från Sverige. Det är ett omdömeslöst uttalande på rykten, skriver Mattias Jonsson (S) och Petter Löberg (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Just nu står riktiga jobb på spel. Att då uttala sig som Annie Lööf gör riskerar att på ett negativt sätt påverka utgången av diskussionerna. Så agerar inte någon som kandiderar till näringsministerposten.

Svensk ekonomi är stark och arbetslösheten faller snabbt. 120 000 fler människor har idag ett jobb att gå till än under den borgerliga regeringstiden. Dagens arbetsmarknad befinner sig i ett historiskt skede. En större andel av befolkningen har egen försörjning i Sverige än i något annat EU-land. Någonsin.

Ny strategi lanserad

Sverige ska fortsätta vara världsledande inom innovation och hållbar industriell produktion av varor och tjänster. Därför lanserade regeringen en strategi för nyindustrialisering för att stärka industrins konkurrenskraft och göra investeringar i svensk industri mer attraktiva. Strategin utgör en del av regeringens jobbpolitik för att nå lägst arbetslöshet i EU år 2020. Dessutom föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2017 att 845 miljoner kronor satsas för innovation som stimulerar affärsidéer.

Så ser en aktiv och handlingskraftig politik ut för jobb och tillväxt i svensk industri. Erfarenheterna från Lööfs egen regeringstid 2006–2014 visar prov på motsatsen. De såg passivt på medan bilföretaget Saab tvingades lägga ner sin verksamhet, och Fredrik Reinfeldt dömde ut svensk industri som ”basically gone”.

Ericsson en viktig resurs

För oss socialdemokrater är industrin viktig. Industrin står för en femtedel av landets ekonomi och för 77 procent av det samlade exportvärdet. Ericsson är en viktig resurs för Sverige men det är företaget själv som måste fatta sina beslut. Inte politiska företrädare. Skulle Ericssons diskussioner leda till att nedlagd tillverkning kommer regeringen agera. Men där är vi inte än.

Det är välkommet att Annie Lööf nu visar intresse för att värna industrin till skillnad från vad hon gjorde som näringsminister. Men att uttala sig på ett sätt som negativt riskerar påverka utgången av diskussionerna inom Ericsson är ansvarslöst. Vi förväntar oss bättre från en tidigare näringsminister än så.

Mattias Jonsson (S)

riksdagsledamot, Göteborg

Petter Löberg (S)

riksdagsledamot, Borås