För en prisbelönt reporter och utrikeskorrespondent ställs det extra höga krav på det grundläggande etiska förhållningssättet till opartiskhet, saklighet och objektivitet, skriver Elisabet Höglund.
För en prisbelönt reporter och utrikeskorrespondent ställs det extra höga krav på det grundläggande etiska förhållningssättet till opartiskhet, saklighet och objektivitet, skriver Elisabet Höglund. Bild: Christine Olsson / TT

Omdömeslös insamling av Carina Bergfeldt

Journalister som agerar aktivister undergräver journalistikens anseende och tilltron till medier. Därför är det fel av en firad stjärnreporter som Carina Bergfeldt att starta en spontan insamling till Svenska Afghanistankommittén, skriver Elisabet Höglund.

ANNONS
|

På en journalist, i synnerhet inom public service (SVT och Sveriges Radio), ställs åtminstone i teorin hårda krav på objektivitet, saklighet och opartiskhet. En SVT-medarbetare omfattas visserligen av yttrandefriheten, men den är i praktiken kringskuren eftersom reportrar och utrikeskorrespondenter inte tillåts ta ställning för eller emot intresseorganisationer, aktivister och andra aktörer vars syfte är att påverka opinionen. Detta föreskrivs i radiolagen och i Sveriges Televisions avtal med staten.

Uppgift att granska

I stället är det journalisternas uttalade skyldighet att kritiskt granska dessa intressen, som ofta kallas särintressen. Journalister ska också kritiskt granska regeringar, presidenter och andra politiska makthavare liksom tongivande företrädare för ekonomiska intressen i näringslivet.

ANNONS

Det tar naturligtvis ett tag innan man som public service-medarbetare kommer in i det här tänkandet så att det till slut sitter i ryggmärgen. För det är i ryggmärgen det ska sitta.

Uppenbarligen blev stjärnreportern Carina Bergfeldt aldrig skickad på någon etikkurs. Hennes begrepp om vilka rättigheter hon har när det gäller att agera till förmån för intresseorganisationer förefaller svaga och outvecklade. Annars hade hon aldrig gått ut på Instagram och startat en insamling till förmån för Svenska Afghanistankommittén, en insamling som efter bara några dagar hade dragit in 1,1 miljoner kronor.

SVT:s största stjärna

Carina Bergfeldt, en hyllad, firad och prisbelönt reporter och utrikeskorrespondent, är i dag SVT:s största stjärna. Hennes strålglans är bländande. Hon är beundrad i alla led. Men när man har en sådan särställning inom journalistiken som Carina Bergfeldt har ställs det också extra höga krav på just det grundläggande etiska förhållningssättet till opartiskhet, saklighet och objektivitet.

Redan i sitt Instagram-upprop antydde Bergfeldt att hon misstänkte att vissa chefer på SVT skulle bli arga på hennes initiativ till insamlingen men att hon struntade i det. Hon gjorde det hon kände för. Kanske ansåg hon till och med att hon var för stor för att behöva efterleva sådana där futtigheter som etikkrav och objektivitet när människoliv stod på spel.

ANNONS

Hon hade liksom alla oss andra starkt gripits av scenerna på Kabuls flygplats där förtvivlade människor klättrade upp på ett avgående flygplan för att kunna fly landet.

Vi är alla upprörda över det som händer i Afghanistan i dessa dagar.

Många berördes

Jag förstår att Carina Bergfeldt greps starkt av detta och vissa framtidsscenarier – liksom jag själv och miljontals andra människor. Ändå gjorde hon fel. Svenska Afghanistankommittén har funnits i Afghanistan i 40 år och har haft 6 000 anställda i landet.

Afghanistan är i dag Sveriges största biståndsland. Svenska Afghanistankommittén har liksom andra organisationer fått ta emot stora delar av detta bistånd. De har under årens lopp gjort heroiska insatser i Afghanistan för att göra livet drägligare, inte minst för kvinnor och barn, och bereda jorden så att demokratin skulle kunna växa.

Dövar sitt dåliga samvete

Det är självklart inte fel att starta en frivillig och spontan insamling till Svenska Afghanistankommittén, i varje fall för att döva sitt eget dåliga samvete. Men det är fel att en firad stjärnreporter som Carina Bergfeldt gör det. Hon borde ha förstått att det strider mot SVT:s etikregler. Hon kunde ha bett en god vän att starta insamlingen i stället men då hade hon själv gått miste om den stora uppmärksamhet hon nu fick.

ANNONS

Det var dock först när en reporter på Uppdrag granskning, Lina Makboul, gick ut och riktade hård kritik mot Carina Bergfeldt och starkt ifrågasatte hennes agerande som andra journalister började reagera. Själv reagerade jag direkt när jag fick höra talas om Bergfeldts initiativ. Jag ifrågasatte omedelbart hennes omdöme.

Många journalister tycker nog innerst inne att SVT:s etikregler är nonsens när det handlar om liv eller död för miljontals afghaner.

Sen följde kritik från än den ena, än den andra journalisten, men få har trätt fram med namn. Många journalister tycker nog innerst inne att SVT:s etikregler är nonsens när det handlar om liv eller död för miljontals afghaner. Så kan man naturligtvis tycka men då medverkar man också till att alla slags etikregler gröps ur och till slut blir värdelösa.

Till sist kan vilken journalist som helst vara aktivist utan att bli ifrågasatt. Det undergräver emellertid journalistikens anseende och på sikt tilltron till alla medier.

Elisabet Höglund, f d politisk reporter och utrikeskorrespondent på SVT, författare och bloggare

Fotnot:

En längre version av texten publicerades ursprungligen på Elisabet Höglunds blogg.

LÄS MER:Carina Bergfeldts insamling är inte partisk

LÄS MER:SVT-profilen Carina Bergfeldt samlar in miljon till Afghanistan

LÄS MER:Ge de afghanska ungdomarna uppehållstillstånd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS