Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De mer åtkomliga lägenheterna försvinner om ombildningarna blir verklighet, menar debattörerna.
De mer åtkomliga lägenheterna försvinner om ombildningarna blir verklighet, menar debattörerna.

Ombildningar gynnar vissa – högern har fel

Högerstyrets förslag att sälja ut hyresrätter i stor skala kommer att spä på boendesegregationen i Göteborg ytterligare, skriver Daniel Bernmar (V), Karin Pleijel (MP) och Stina Svensson (Fi).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

31/11 Ombildningar gynnar alla – vänstern har fel

Moderaterna Axel Josefson och Hampus Magnusson menar att högerstyrets beslut att sälja ut hyresrätter i stor skala kommer att bryta utanförskapet och minska segregationen i Göteborg. Tvärtom kommer utförsäljningar förvärra boendesegregationen i Göteborg ytterligare.

De kommunala bostadsbolagen har fler än 70 000 lägenheter. Vad högerstyret vill göra är att sälja ut dessa hem genom omfattande ombildningar till bostadsrätter. Beslutet är inte baserat på vare sig sund ekonomi, en stor efterfrågan på bostadsrätter eller viljan att motverka segregation som ofta påstås, utan har rent ideologiska grunder.

LÄS MER: Fullmäktige öppnade för ombildningar i hela Göteborg

Josefson och Magnusson använder Stockholm som ett gott exempel för att de har en mycket högre andel bostadsrätter jämfört med Göteborg. Men Stockholm är ett avskräckande exempel på hur man kan göra om man vill öka segregationen, dramatiskt förlänga bostadsköerna och reservera innerstaden åt de med mycket pengar. Nu vill högerstyret starta samma ideologiska ombildningskarusell i Göteborg. Hur ombildningar i Haga, Majorna eller Landala ska minska segregationen i Hovås eller Hjällbo är omöjligt att förstå.

Billigare hyresrätter ombildas

Det råder stor bostadsbrist i Göteborg. Många människor står i kö till de hyreslägenheter som finns, hyr i andra hand eller har andra typer av osäkra boendeförhållanden. Lösningen på bostadsbristen är inte att ombilda de hyresrätter som finns utan att bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd att bo i.

Om ombildningarna skulle bli verklighet så är det just de mer åtkomliga lägenheterna som försvinner eftersom ombildningar oftast sker i gamla och billigare hyresrätter. Det vore förödande för alla de som i dag söker en hyreslägenhet, inte minst ungdomar. De söker en hyreslägenhet för att de inte har en tjock plånbok, om dessa säger Moderaterna inget.

Lösningen på bostadsbristen är inte att ombilda de hyresrätter som finns utan att bygga fler hyresrätter.

När det talas om att staden är segregerad syftas det allt som oftast på socioekonomiskt utsatta förorter. Mer sällan talas det om att de rika delarna av Göteborg är segregerade. I vissa områden är hyresrätterna försvinnande få och bostäderna utgörs av villor och radhus. Men när ett beslut om att bygga nya hyresrätter i villaområdet Fiskebäck tidigare i år skulle klubbas, röstades förslaget ner av debattörerna tillsammans med Demokraterna.

LÄS MER: Varningen: Ombildningar kan gynna gängkriminella

Bostäder är människors hem och politiker måste inse allvaret både i segregationen och allas rätt till bostad. Vi rödgrönrosa kommer ta striden mot högerpartiernas utförsäljning av allmännyttan. Vi vill bygga fler hyresrätter som vanligt folk har råd med – även i de välmående villastadsdelarna. För att motverka segregationen och skapa en blandad stad behöver alla göteborgare kunna bo i alla delar av Göteborg.

Daniel Bernmar (V), oppositionskommunalråd

Karin Pleijel (MP), oppositionskommunalråd

Stina Svensson (Fi), gruppledare

LÄS MER: Bostadspolitik är ingen tävling om bästa boendeformen

LÄS MER: Hyresgästföreningen blandar bort korten om ombildningar