Det rödgröna styret kommer fortsätta hålla Tidö-partierna till svars för regeringens politik och vi kommer fortsätta sätta välfärden först, före skattesänkningar för rika och dyra privatiseringar, skriver debattören.
Det rödgröna styret kommer fortsätta hålla Tidö-partierna till svars för regeringens politik och vi kommer fortsätta sätta välfärden först, före skattesänkningar för rika och dyra privatiseringar, skriver debattören. Bild: Henrik Montgomery/TT

Om vi ska få ordning på skolan måste vinstintresset bort

Liberalerna hoppas lösa skolans problem genom att förstatliga den, men ett förstatligande hjälper inte om man samtidigt säljer ut skolan till vinstdrivna koncerner, skriver Jonas Attenius och Viktoria Tryggvadottir Rolka, Socialdemokraterna.

ANNONS

Slutreplik

30/8 Lärarna måste få tillbaka sin auktoritet

24/8 Man kan inte effektivisera sig till bättre resultat i skolan

Välfärden är i nationell kris. Kommuner runt om i hela landet går mot underskott. Det rödgröna styret i Göteborg vänder på varje krona för att inte våra elever ska bli krockkudde i inflationskrisen. Därför har vi också kunnat omfördela pengar till skolan, men det räcker inte. Kommunerna klarar inte att möta inflationen själva. Vi behöver ha en regering som satsar på välfärden.

Att Liberalerna vägrar se sitt eget ansvar i detta är bekymmersamt. I sin replik skriver Ann Catrine Fogelgren och Patrik Krantz att de vill se ett paradigmskifte. Ett passande krav eftersom det är precis vad de har hjälpt till att bedriva. Ett tyst paradigmskifte av välfärdens finansiering som inneburit minskade resurser när staten dragit sig tillbaka.

ANNONS

Säljer ut

Liberalerna hoppas lösa skolans problem genom att förstatliga den, men ett förstatligande hjälper inte om man samtidigt säljer ut skolan till vinstdrivna koncerner. Senast förra veckan rapporterade Academedia att man gjort 279 miljoner i vinst före skatt under det fjärde kvartalet (GP, 30/8). Aktieägarna får dela på 185 miljoner skattekronor. Drygt tio procent av Academedias elever går i skolor i Göteborg. Tio procent av Academedias vinstutdelning motsvarar månadslönen för 490 grundskollärare. Om vi ska få ordning på skolans ekonomi måste vinstintresset bort.

Det rödgröna styret har utökat hela välfärdens budget med 6 procent i år, tre gånger så högt som de uppräkningar på 1,5 procent som var standard under de senaste åren med borgerligt styre. Det är en av de högsta uppräkningar av skolans budget i landet, men det räcker ändå inte när inflationen är ännu högre. För att kunna komma upp i de nivåer som krävs för att skydda välfärden genom krisen behöver staten också höja sin del av skolans finansiering i takt med inflationen.

Runt om i Sverige har L-ledda kommuner riktat skarp kritik mot att regeringen inte inflationssäkrat statsbidragen till skolan

Fogelgren och Krantz säger att vi ”skyller ifrån oss” när vi granskar vilka konsekvenser regeringens politik får för Göteborgs skolor, men vi är inte ensamma om att slå larm. Runt om i Sverige har L-ledda kommuner riktat skarp kritik mot att regeringen inte inflationssäkrat statsbidragen till skolan (Svd, 20/8).

ANNONS

Vi ville ge regeringspartiernas kommunpolitiker här i Göteborg chansen att sätta skolan först och sträckte därför ut en hand för att – precis som Liberalerna i Malmö – gemensamt vädja till regeringen om att prioritera mer pengar till skolan. Liberalerna i Göteborg tackade nej. För dem var det viktigare att vara lojal med sina partikamrater i Regeringskansliet än att vara lojal med Göteborgs elever och lärare.

Det rödgröna styret kommer fortsätta hålla Tidö-partierna till svars för regeringens politik och vi kommer fortsätta sätta välfärden först, före skattesänkningar för rika och dyra privatiseringar.

Jonas Attenius (S)

Viktoria Tryggvadotter Rolka (S)

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Kommentera

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS