Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Rysslands ledarskap begår skamlöst sina avskyvärda brott i Ukraina inför världens ögon – inte på grund av Putins militära överlägsenhet eller ekonomiska makt, utan snarare på grund övertygelsen att han kan angripa mänskliga rättigheter, demokrati och det internationella systemet, och ändå gå helt ostraffad. Putin behöver bara titta på Assad, sin betrodda kollega i Syrien, skriver debattören. Bild: Mikhail Klimentyev
Rysslands ledarskap begår skamlöst sina avskyvärda brott i Ukraina inför världens ögon – inte på grund av Putins militära överlägsenhet eller ekonomiska makt, utan snarare på grund övertygelsen att han kan angripa mänskliga rättigheter, demokrati och det internationella systemet, och ändå gå helt ostraffad. Putin behöver bara titta på Assad, sin betrodda kollega i Syrien, skriver debattören. Bild: Mikhail Klimentyev

Om Putin hade straffats för brotten i Syrien hade kriget kunnat undvikas

Som syrier som har varit med om Rysslands fruktansvärda brott i Syrien visste jag att Putin skulle invadera Ukraina när alla andra verkade tro att det var otänkbart. Putin invaderade inte Ukraina på grund av sin militära övermakt utan för att han visste att han kan angripa mänskliga rättigheter, demokrati och det internationella systemet och ändå gå helt ostraffad, precis som i Syrien, skriver Mazen Darwish.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Veckorna innan Ryssland anföll Ukraina spekulerades det mycket om huruvida en invasion skulle vara möjlig. USA:s president Joe Biden sa att han hade information från pålitliga källor som bekräftade att krig var nära förestående. En kollega mig: ”Tror du Putin skulle göra det?” Jag svarade instinktivt: ”Varför inte?”

Jag hade ingen information utöver det jag läste i media. Jag hade inte tillgång till underrättelserapporter eller expertanalyser. Men ändå kände jag mig säker på att det skulle hända – för jag är en syrisk flykting som tvingades fly till Europa mindre än två månader efter att ryska styrkor gick in i Syrien 30 september 2015. Jag har inte glömt de hemska händelserna.

Putins styrkor invaderade Georgien 2008, och till denna dag kontrollerar hans styrkor Sydossetien och Abchazien. De invaderade och annekterade Krim 2014. Hans styrkor gick in i mitt land 2015.

Högerextrema partier

År 2018 använde Ryssland nervgas på brittisk mark. Tidigt under 2022 gick Putins styrkor in i Kazakstan för att kväsa folkupproret där och på nytt tillsätta den avsatta presidenten till huvudstaden, Astana, efter det att han flytt till Moskva. Samtidigt har Ryssland gett sitt stöd till högerextrema partier och grupper i Europa. Dessa brott ställdes han inte till ansvar för av det internationella samfundet, så varför skulle han tveka att gå in i Ukraina?

Några dagar efter att kriget mot Ukraina hade inletts fick vi se hemska scener där infrastruktur systematiskt bombades, städer belägrades och hur fruktan spred sig bland civilbefolkningen som tvingades fly sina hem. Vi har bevittnat den brända jordens taktik, att man anfallit sjukhus och skolor, kroppsdelar från civila ligga spridda på städernas gator, stadsbussar som kör flyende människor bort från krigszonerna och hundratusentals flyktingar vid gränserna till grannländerna.

Jag byter fram och tillbaka mellan nyhetskanalerna. Förödelsen i Butja är samma som förödelsen i Aleppo. Att höra dr Iisa Lisitsa vid sjukhuset Okhmadyt i Kiev säga att sjukhuset använder skyddsrummet i källaren för de patienter som inte går att evakuera på grund av sjukdom var som att höra den syriska läkaren Amani Ballour som för många år sedan berättade om vardagen i ”Grottsjukhuset” i Damaskus Ghouta.

Att höra ukrainarna böna om en flygförbudszon över landet påminner mig om de syrier som bönade och bad för samma sak

De syriska barnen i Idlib, som grävdes fram från rasmassorna, och de ukrainska barnen i Sumy, delar samma leende trots det stora avståndet mellan dem. Att höra ukrainarna böna om en flygförbudszon över landet påminner mig om de syrier som bönade och bad för samma sak. Jag ber att Putins styrkor inte använder kemiska vapen i Ukraina som deras syriska kollegor gjorde i Syrien.

Om al-Assad och Putin hade ställts till svars för deras hemska brott så kanske vi inte hade fått se samma scenario i Ukraina i dag som det som utspelade sig i Syrien för många år sedan.

Rysslands ledarskap begår skamlöst sina avskyvärda brott i Ukraina inför världens ögon – inte på grund av Putins militära överlägsenhet eller ekonomiska makt, utan snarare på grund av övertygelsen att han kan angripa mänskliga rättigheter, demokrati och det internationella systemet, och ändå gå helt ostraffad. Putin behöver bara titta på Assad, sin betrodda kollega i Syrien. I stället för att se en man som ställts till ansvar för sina krigsbrott så ser han istället en fri man, och en man som vissa länder till och med vill återgå till normala relationer med, på grund av politisk pragmatism.

Konsekventa principer

För att säkerställa att de tragedier som skedde i Syrien och som sker i Ukraina inte sprider sig till andra länder så måste det internationella samfundet upprätthålla konsekventa principer världen över. Man bör använda sina politiska initiativ för att åter fastslå internationell rätt och demokratiska värderingar var de än kränks, oavsett vem förövaren eller offren är. Det internationella samfundet måste se till att det finns fler resurser tillgängliga – inklusive mekanismer för verkställande – för den Internationella brottsmålsdomstolen, nationella enheter för krigsförbrytelser, och en ökad vilja att skapa nya typer av institutioner för att täppa till de hål som just nu finns i det internationella rättssystemet och att sätta stopp för att krigsförbrytare går ostraffade.

Jag hoppas att vi kan bygga vidare på det rådande globala engagemanget för att hålla Rysslands ledare ansvariga för de brott som begås i Ukraina, så att vi kan skapa en vändpunkt för det internationella rättssystemet – som även gäller för Syrien och andra länder. I slutändan, i vår sammankopplade värld, betalar vi alla priset för samtliga krig där förövarna inte har ställts till svars.

Mazen Darwish är advokat och ordförande vid Syrian Center for Media and Freedom of Expression

*Texten har översatts från engelska