Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jag har aldrig hört någon påstå att alla invandrare är predestinerade för brott. Jag vet att det är en väldigt liten andel av både infödda och invandrade som begår grova brott. Här visar Lernfelt hur väl hon behärskar ohederlig argumentationsteknik, skriver debattören. Bild: Andreas Olsson/TTELA
Jag har aldrig hört någon påstå att alla invandrare är predestinerade för brott. Jag vet att det är en väldigt liten andel av både infödda och invandrade som begår grova brott. Här visar Lernfelt hur väl hon behärskar ohederlig argumentationsteknik, skriver debattören. Bild: Andreas Olsson/TTELA

Om man pekar på hyckleriet blir man brunsmetad direkt

Malin Lernfelt låtsas inte om att det finns uppenbara samband mellan stor invandring, dålig integration och ökande gängkriminalitet. Dessutom använder hon ohederlig argumentationsteknik när hon försöker brunsmeta mig och klumpa ihop mig med SD och insinuera att vi tycker att invandrare är predestinerade att begå brott, skriver Mattias Lindberg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Slutreplik

13/10 Jag har inte bytt åsikt gällande integrationen

14/10 Jag står rakryggad och undrar vad mer jag kunde gjort

14/10 Tänk inte bara på ditt eget barn - skolan är till för alla

I en text på GP Debatt förundrades jag över att Malin Lernfelt, en liberal skribent som tidigare talat sig varm för generös flyktinginvandring, plötsligt skrev ett väldigt alarmistiskt reportage om hur gängkriminaliteten nått områden där “äppelträden dignar innanför hundraåriga stenmurar och Teslor står parkerade på uppfarterna”. Jag kritiserade hyckleriet i att varna för ökande otrygghet först när man själv drabbats.

Däremot skrev jag inte att Lernfelt skulle ha skrivit invandringskritiskt, hon låtsas nämligen inte om de uppenbara sambanden mellan stor invandring, dålig integration och ökande gängkriminalitet. Inte ens statsministern orkar längre förneka att sådan koppling finns, men Lernfelt orkar.

Smeta SD på mig

Snabbt kommer Lernfelt sedan in på sin paradgren, smutskastning. Hon motiverar sitt stöd för generöst flyktingmottagande med att hon inte tror att människor med utländsk bakgrund är “predestinerade för brott eller inte hör hemma i Sverige”, och förklarar att hon aldrig kan omfamna “SD:s samhällsanalys”. Syftet här är att smeta SD på mig och andra som inte är för en generös mottagning av flyktingar (men hjälp på plats), och insinuera att vi tror att alla invandrare är predestinerade brottslingar.

Jag har aldrig hört någon påstå att alla invandrare är predestinerade för brott. Jag vet att det är en väldigt liten andel av både infödda och invandrade som begår grova brott. Här visar Lernfelt hur väl hon behärskar ohederlig argumentationsteknik. Meningsmotståndare ska smutskastas, de ska associeras med oerhörda åsikter som nästan ingen människa har.

Överrepresenterade i brott

Orsaken till att gängkriminalitet ökar med viss invandring till Sverige är inte att en stor andel av dem begår brott, utan att de är överrepresenterade i brott jämfört med infödda. Det här måste Lernfelt kunna förstå, men i sin iver att framställa meningsmotståndare som onda låtsas hon uppenbarligen inte förstå - alternativt är hon ideologiskt förblindad.

Lernfelt kröner sin replik med att mästrande kalla mig “samhällsdebattör”, med citationstecken, detta trots att jag är en av de politiska opinionsbildare som har mest interaktioner i sociala medier i Sverige, med många väl spridda debattartiklar bakom mig.

Vilken fröjd då att istället läsa Rita Svenssons starka replik. Min kritik att hon hycklat faller platt när hon redogör för hur hon lokalt larmat om stora integrationsproblem och hur hon kämpat mot radikalisering. Hon verkar vara en modig politiker, kvinna och mor. Tråkigt att hon lämnat politiken.

Orsaken till att gängkriminalitet ökar med viss invandring till Sverige är inte att en stor andel av dem begår brott, utan att de är överrepresenterade i brott jämfört med infödda.

Linnéa Lindquist, rektor och skoldebattör, ger uttryck för den bristande empatin hos makthavare i sakfrågan om bussning av skolbarn när hon uppmanar föräldrar: “Tänk inte bara på ditt eget barn”. Man undrar om en förälder som haft egna barn som drabbats hårt av ungdomsrån eller andra svåra konsekvenser av den havererade integrationen uttryckt sig så?

Mattias Lindberg, civilingenjör och samhällsdebattör