Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De som brinner för mänskliga rättigheter och för att skapa en bättre värld behöver en parlamentarisk röst, och den rösten måste vara Miljöpartiets. Om inte vi står upp för asylrätten och för de allra mest utsatta, så kommer ingen annan heller göra det. Det handlar om att stå upp för vad som är rätt, för anständigheten och för de människor som söker asyl i Sverige.
De som brinner för mänskliga rättigheter och för att skapa en bättre värld behöver en parlamentarisk röst, och den rösten måste vara Miljöpartiets. Om inte vi står upp för asylrätten och för de allra mest utsatta, så kommer ingen annan heller göra det. Det handlar om att stå upp för vad som är rätt, för anständigheten och för de människor som söker asyl i Sverige.

Om inte Miljöpartiet värnar asylrätten vem ska då göra det?

Just nu pågår en kohandel om svensk migrationspolitik där andra partier lägger fram en politik som för bara några år sedan endast sågs hos Sverigedemokraterna. Miljöpartiet är sprunget ur miljö- och solidaritetsrörelserna och vår politik bygger på solidaritet med alla jordens människor och framtida generationer. Vi finns i politiken för att kämpa för de allra mest utsatta, både i Sverige och i världen, skriver bland andra Martin Nilsson, ordförande Miljöpartiet i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

29/6 Huvudlöst av Miljöpartiet att fortsätta förespråka massiv invandring

Människor på flykt ses som en siffra på ett papper. Volymmål och andra förslag som för tio år sedan var helt otänkbara och sågs som omänskliga förhandlas nu av våra två största partier. Miljöpartiet kommer aldrig acceptera en politik där mänskliga rättigheter villkoras eller barns rätt att leva med sina föräldrar förhandlas bort. Migrationskommittén som nu är i slutskedet av sitt arbete ska komma fram till en human, långsiktig och rättssäker migrationspolitik. Det står vi gröna fast vid, även om andra tycks ha slängt den inriktningen överbord. Vår roll i svensk politik har aldrig varit viktigare.

Står upp för asylrätten

Den tillfälliga migrationslagstiftning som kom fram 2015 gjorde att många delar av svensk migrationslagstiftning la sig på Europeisk miniminivå. Nu vill andra partier sjunka ännu lägre. Det är ovärdigt ett av världens rikaste länder. Det handlar inte om att Miljöpartiet är extrema, utan om att vi står upp för internationella konventioner. Vi står upp för asylrätten och för att vi tycker att barn ska ha rätt att återförenas med sina föräldrar. Att Sverige inte kan stänga dörren för människor som flyr undan bomber och förtryck för att volymgränsen är nådd. Vi är ett parti byggt på medmänsklighet och det ska vi fortsätta vara. Det finns, tyvärr, gott om andra partier i svensk politik för de som inte delar den uppfattningen.

Vår politik måste handla om att skapa hopp och framtidstro för alla barn och unga. Det gäller både de som är födda här, de som kommit hit som barn och de som kommer att komma framöver. För att det ska vara möjligt behövs såklart en hållbar integrationspolitik. Den som kommer hit ska mötas av kunniga språklärare och möjlighet att söka jobb från dag ett - inte flera års kö på Migrationsverket. Sverige har klarat av att växa på ett bra sätt förr. Det kan och ska vi göra även framöver. Det finns ingenting som talar för att stängda gränser och hårdare tag mot asylsökande ger bättre villkor för svaga i samhället. Tvärtom har brist på medmänsklighet en tendens att sprida sig som en sjukdom.

Den bild Aylward försöker måla upp i sin artikel stämmer helt enkelt inte, det finns ett folkligt stöd för en human migrationspolitik.

Vad gäller opinionen uppger idag 10 procent av svenskarna att de vill se ett ökat flyktingmottagande. Det är betydligt fler än de 3,4 procenten som Aylward oroar sig för. Samtidigt visar siffror från Röda Korset att 59 procent av det svenska folket vill låta familjer som splittrats på flykten återförenas och att hela 73 procent anser att barn ska få stanna i Sverige. Den bild Aylward försöker måla upp i sin artikel stämmer helt enkelt inte, det finns ett folkligt stöd för en human migrationspolitik. Att som grönt parti vilja se en politik där barn får återse sina föräldrar och människor inte ses som volymer är inte extremt, det är rimligt.

De som brinner för mänskliga rättigheter och för att skapa en bättre värld behöver en parlamentarisk röst, och den rösten måste vara Miljöpartiets. Om inte vi står upp för asylrätten och för de allra mest utsatta, så kommer ingen annan heller göra det. Det handlar om att stå upp för vad som är rätt, för anständigheten och för de människor som söker asyl i Sverige. Men det handlar också om att stå upp för alla de väljare som vill ha ett parti som står för medmänsklighet att med gott samvete kunna lägga sin röst på i nästa val. Civilsamhället är med oss. Ungdomsrörelsen likaså. Och en betydligt större del av svenska folket än de som valde att rösta på oss i förra valet.

Den som flyr har inget val, men det har vi. Miljöpartiet kommer alltid att vara en röst för medmänsklighet och anständighet.

Martin Nilsson, ordförande Miljöpartiet de gröna i Göteborg

Aida Badeli, språkrör Grön Ungdom