Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Väktare och ordningsvakter ska och kommer aldrig att ersätta polisen, men de kan utgöra ett stöttande komplement inom ramen för dagens befogenheter, skriver Li Jansson. Bild: Robin Aron
Väktare och ordningsvakter ska och kommer aldrig att ersätta polisen, men de kan utgöra ett stöttande komplement inom ramen för dagens befogenheter, skriver Li Jansson. Bild: Robin Aron

Olyckligt att polisen inte vill ha vår hjälp

Ordningsvakter har kapacitet att också hjälpa till med trygghetsarbetet till dess att tillräckliga polisinsatser är på plats. Alla dessa insatser skulle dock kräva ett tydligt stöd och samverkan från polisen, skriver Li Jansson, Säkerhetsföretagen.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Polisen i Göteborg har avslagit kommunens ansökan om att ordningsvakter ska kunna agera på Brunnsparken, Kanaltorget, på Gustav Adolfs torg och i Kronhusparken. Beslutet väcker viss förvåning då säkerhetsföretag har en brottsförebyggande och ordningshållande roll på liknande platser i andra kommuner med gott resultat.

Kommunens förslag var att ordningsvakter skulle patrullera i området på vardagar fram till 23 och fram till klockan 01 på fredagar och lördagar. Polisen avslog förslaget med motiveringen att brottsligheten på de här platserna inte avviker från andra platser i Göteborg.

Från säkerhetsföretagens sida kan vi konstatera att brottsligheten är hög på det berörda området. Väktarna och ordningsvakterna vittnar om att de kriminella som begår brott i köpcentrumen rör sig i områdena där deras förordnande inte gäller, och därmed försämras deras förmåga att ingripa mot brott. Konsekvenserna för de näringsidkare som är verksamma i området är också mycket negativa när kunder, besökare och medarbetare drabbas hårt av de brott och de ordningsstörningar som pågår i närområdet.

Polisen har då kunnat renodla sitt fokus på grov gängkriminalitet, och ordningsvakterna har hanterat allt från ungdomsgäng, punktmarkera platser där drogförsäljning sker öppet samt säkerställa att stadskärnan är en trygg plats för kommunens medborgare

Polisen i Göteborg City har fått ett tydligt tillskott av fler poliser i yttre tjänst, det är ett bra besked men fler behövs. Väktare och ordningsvakter ska och kommer aldrig att ersätta polisen, men de kan utgöra ett stöttande komplement inom ramen för dagens befogenheter.

Framgångsrikt i andra kommuner

Det är i ljuset av detta om vi bör vi se frågan om de kommunalt upphandlade ordningsvakterna. Efter en utveckling av kriminaliteten som sett likadan ut i såväl Uppsala som Stockholm infördes kommunalt upphandlade ordningsvakter. Nyckeln till framgång i Uppsala har varit att polisen haft dagliga utsättningar med dessa ordningsvakter. Polisen har då kunnat renodla sitt fokus på grov gängkriminalitet, och ordningsvakterna har hanterat allt från ungdomsgäng, punktmarkera platser där drogförsäljning sker öppet samt säkerställa att stadskärnan är en trygg plats för kommunens medborgare. Stockholm har på samma sätt infört kommunalt anlitade ordningsvakter som nu utökas från 18 till 100 stycken.

I Göteborg agerar ordningsvakter och väktare redan i närmiljön. Vi har kapacitet att också hjälpa till med trygghetsarbetet till dess tillräckliga polisinsatser är på plats. Alla dessa insatser skulle dock kräva ett tydligt stöd och samverkan från polisen och ske med utgångspunkt i de framgångsrika erfarenheter som finns bland annat i Uppsala.

Li Jansson

branschchef och vice vd, Säkerhetsföretagen