Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bygger ut äldreomsorgen. Attendos ägare är inte riskkapitalister, utan pensionsfonder såsom AP-fonderna och cirka 15 000 småsparare och 70 procent av vinsten återinvesteras, skriver Andreas Koch.

Ohederligt av Vänsterpartiet om välfärdsföretag

Privata företag investerar i välfärden, i nya arbetssätt, i kvalitet, i moderna hjälpmedel och i fler platser. Vi ger dessutom mer omsorg till en lägre kostnad för samhället. Om Karin Rågsjö (V) kan tänka sig att lämna retoriken och vill veta hur det går till berättar jag gärna mer, skriver Andreas Koch, Attendo.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Förlossningsvården, 5/3

Vänsterpartiets Karin Rågsjö antyder att vårdkrisen framkallats av privata välfärdsföretag som Attendo. Det är både ohederligt och verklighetsfrånvänt.

Attendo verkar för det första inte inom sjukvårdsområdet i Sverige, utan inom social omsorg. Här finns väl underbyggd forskning som visar att privata aktörer skapar bättre omsorg för lägre kostnad, det vill säga mer kvalitet för varje skattekrona. Attendo är den ledande aktören att bygga nya äldreboenden och hjälper därmed till att korta kötider inom äldreomsorgen. Våra livsstilsboenden för äldre får bättre betyg än snittet i Socialstyrelsens mätningar på 17 av 18 kvalitetsmått, och vår hemtjänst slår den kommunala på 12 av 14 kvalitetsmått.

Attendo ger omsorg till över 25 000 kunder i fyra länder, och har en samlad omsättning på drygt tio miljarder kronor. 2016 gjorde vi en vinst på 649 miljoner kronor, och vi betalade självklart skatt – totalt 140 miljoner kronor. Det gör Attendo till det omsorgsföretag i Norden som betalar mest i skatt.

Återinvesterar 450 miljoner

Attendos ägare är inte riskkapitalister, utan pensionsfonder såsom AP-fonderna och cirka 15 000 småsparare. De har beslutat att 70 procent – drygt 450 miljoner – av vinsten ska återinvesteras. Vi gör det genom att bygga ut äldreomsorgen med fler moderna livsstilsboenden som såväl kommuner och de många äldre som köar för att få en plats vill ha. Just nu bygger vi 1 935 nya lägenheter motsvarande över 30 nya äldreboenden. Det finns ingen kommun som är i närheten av den takten i byggande. Och skattebetalarna behöver givetvis inte stå för investeringen.

Det är en villfarelse som vänstern gärna upprepar att pengar ”försvinner från välfärden” när privata företag finns där. Faktum är att privata företag investerar i välfärden, i nya arbetssätt, i kvalitet, i moderna hjälpmedel och i fler platser. Och vi ger mer omsorg till en lägre kostnad för samhället. Vi skulle inte sälja en enda plats inom äldreomsorgen om inte kommuner runt om i landet uppskattade våra tjänster.

Jag berättar gärna mer för Karin Rågsjö hur det är möjligt, om hon händelsevis är intresserad av att lämna retoriken och sätta sig in i vad privata företag gör i praktiken för att få knappa resurser att räcka till mer. Det vore dessutom hederligare mot födande kvinnor än att skylla politiskt beslutade nedläggningar av offentligt drivna sjukhus på Attendo.

Andreas Koch

kommunikations- och IR-direktör, Attendo