I sin budget ville högerstyret sälja ut minst 4 000 hyresrätter till 2022. Det skulle skapa stor otrygghet för många göteborgare, öka bostadskön och leda till färre hyresrätter som folk har råd med. Därför stoppade vi deras utförsäljningsvåg när vi skickade tillbaka deras budget till ritbordet. I stället måste samhället ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden, skriver debattörerna.
I sin budget ville högerstyret sälja ut minst 4 000 hyresrätter till 2022. Det skulle skapa stor otrygghet för många göteborgare, öka bostadskön och leda till färre hyresrätter som folk har råd med. Därför stoppade vi deras utförsäljningsvåg när vi skickade tillbaka deras budget till ritbordet. I stället måste samhället ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden, skriver debattörerna. Bild: Jonas Lindstedt

Ohederligt av M att ta åt sig äran för den minskade hemlösheten

Moderaterna för väljarna bakom ljuset när det gäller den minskade hemlösheten i Göteborg. När det kommer till kritan sätter Moderaterna alltid dyra privatiseringsexperiment och utförsäljningar av folks hyresrätter före ordning och reda på bostadsmarknaden, skriver bland andra Marina Johansson (S)

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Replik

Strukturell hemlöshet 12/2

Hemlösheten började minska redan 2018, innan högerstyret tillträdde. De bostäder som Miskovsky och Magnusson slår sig för bröstet över är i huvudsak bostäder som började planeras redan under det socialdemokratiskt ledda styret.

Färre hyresrätter

Moderaterna och deras högerstyre måste istället bedömas på vad de gjort sedan de tog över styret. Så vad har de gjort? Mest har de varit upptagna med att försöka sälja ut allmännyttan och stoppa byggandet av nya hyresrätter. I ett enda klubbslag lyckades Hampus Magnusson stoppa byggandet av nästan 1000 bostäder i allmännyttan. Som en uttrycklig hämnd för att vi Socialdemokrater tidigare drev igenom högre mål och motarbetar deras iver att sälja människors bostäder. Det är Moderaternas bostadspolitik i praktiken.

ANNONS

I sin budget ville högerstyret sälja ut minst 4 000 hyresrätter till 2022. Det skulle skapa stor otrygghet för många göteborgare, öka bostadskön och leda till färre hyresrätter som folk har råd med. Därför stoppade vi deras utförsäljningsvåg när vi skickade tillbaka deras budget till ritbordet. I stället måste samhället ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden. Då krävs en offensiv allmännytta, som levererar fler bostäder folk har råd med istället för utförsäljningar, och det krävs ordning och reda i migrationspolitiken, i det system som idag leder till att människor utnyttjas.

Ebo-lagen orsaken

En stor del av de så kallat strukturellt hemlösa, som skildras i Uppdrag Granskning, är nyanlända som kommit via EBO, lagen om eget boende. Den leder till att många flyttar till osäkra och tillfälliga boendelösningar, ofta hos en landsman. Många blir utnyttjade och hamnar på gatan, eller blir beroende av otrygga svartkontrakt. Det leder till ökad segregation, hemlöshet och kriminalitet.

Därför kommer vi till nästa kommunstyrelse föreslå att man undantar hela Göteborg från EBO, vilket blir möjligt med en ny lag under våren. Hittills har Moderaterna avfärdat detta som ”symbolpolitik”, men om de menar allvar med att bekämpa hemlösheten och segregationen välkomnar vi dem att släppa taget om sina liberala och rödgröna vänner och rösta på vårt förslag.

ANNONS

Rätten till bostad är en grundläggande välfärdsfråga, och det är dags att sätta välfärden först. För oss går det före dyra marknadsexperiment och ideologiskt motiverade utförsäljningar.

Marina Johansson (S), oppositionsråd

Viktoria Tryggvadottir Rolka (S), oppositionsråd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS