Jag både hör och läser hur regionens smittskyddsläkare oroar sig över den nu på sina ställen alltför brant ökande smittspridningen av covid-19 i samhället. Jag känner oron både som individ som sett nära och kära drabbats och som facklig företrädare som ser våra medlemmars rädsla.
Jag tycker mig även se oro i smittskyddsläkare Thomas Wahlberg när han talar om hur covid-19 nu sprids i högre takt på arbetsplatser, i skolor, under fester, på afterwork, i idrotten, i kollektivtrafiken, i hemmet. Hur han talar om att det inte spelar roll hur trötta vi är på pandemin och förhållningsregler, pandemin har inte tröttnat på oss, den kommer fortsätta och vi måste göra vad vi kan för att bryta smittspridningen.
Hjälpas åt
Thomas Wahlberg varnar för att smittan ofta sker på arbetsplatser. Därför behöver vi alla tillsammans hjälpas åt och ta ansvar genom att följa de allmänna råd och rekommendationer som finns.
I detta får jag från flera förvaltningar och arbetsplatser hos vår egen arbetsgivare Västra Götalandsregionen till mig samtal från oroade medlemmar, som trots att dom har arbeten som helt eller till delar kan göras på distans tvingas in till sina arbetsplatser varje arbetspass. Man tvingas in i vad som vi alla kan se en överfull kollektivtrafik, man får fortsätta sitta i aktivitetsbaserade arbetsplatser med stor rotation på människor från många håll, man går till kontor och riskerar både smitta och smittspridning trots folkhälsomyndighetens tydliga rekommendationer.
Man tvingas in i vad som vi alla kan se en överfull kollektivtrafik, man får fortsätta sitta i aktivitetsbaserade arbetsplatser med stor rotation på människor från många håll, man går till kontor och riskerar både smitta och smittspridning trots folkhälsomyndighetens tydliga rekommendationer.
Ett exempel jag får till mig är från en medlem som med stor sannolikhet smittats antingen på resan till och från eller vid ett möte på regionens hus i Göteborg. Ett möte som kunde varit digitalt. Här kan arbetsgivaren vara tuffare, satsa digitalt ställ om från det fysiska, få bort alla onödiga möten och resor och var rädd sina medarbetare.
Vi har många medlemsgrupper i förvaltningarna som mycket väl kan arbeta med mycket på distans, många inom områden som administration, ekonomi med flera kan göra mycket oavsett arbetsplats.
Varför ser det ut så i Västra Götalandsregionen? Måste set se ut så i Västra Götalandsregionen? Svaret är så klart, nej
Ta ansvar
Det krävs bara att vår regionledning tar ett tydligt beslut om att alla som kan också ska arbeta hemma. men hittills har man vägrat ta detta ansvar och lägger i stället ut det långt ut i organisationen. Därför ser vi nu hur våra medlemmar tvingas sitta på fulla arbetsplatser och ännu fullare bussar och spårvagnar trots att man egentligen kan sköta arbetet på distans.
Till regionledningen vill jag säga, ta ansvaret nu och agera efter vad vår egen smittskyddsläkare Thomas Wahlberg säger. Det blir inte trovärdigt annars
Jonas Ericsson, ordförande Vision Västra Götalandsregionen