Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Redan för två år sedan överlämnades en statlig utredning kring hemmasittande elever, som konstatera just detta. Ändå vägrar den rödgröna regeringen ta ansvar i frågan, skriver Erik Bengtzboe (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M). Bild: Stefan Bennhage
Redan för två år sedan överlämnades en statlig utredning kring hemmasittande elever, som konstatera just detta. Ändå vägrar den rödgröna regeringen ta ansvar i frågan, skriver Erik Bengtzboe (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M). Bild: Stefan Bennhage

Oacceptabelt att tusentals barn är hemmasittande

Över 5 000 elever sitter i dag hemma i stället för att gå till skolan som de borde. Det är inte så vi bygger en bra start i livet för våra barn, skriver Erik Bengtzboe (M) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

En god skolgång rustar våra barn med de kunskaper och färdigheter de behöver för att klara sig i livet. Så bygger vi livschanser, kompetensförsörjer Göteborg och säkerställer att barn inte ärver sina föräldrars utanförskap.

Kalla Fakta i TV4 har uppmärksammat de över 5 000 hemmasittande elever som inte får den undervisning de har rätt till. Det är framför allt barn med olika diagnoser och särskilda behov som inte får det stöd de behöver. I stället blir de helt utan undervisning. Sveket från vuxenvärlden över att redan som åtta- eller tolvåring bli ställd vid sidan av får förödande konsekvenser.

Förändringar från staten

Det behöver finnas flexibilitet för rektorer och lärare för att ge elever den undervisning och det stöd varje elev behöver. Men även förändringar från staten är nödvändigt. Lärarutbildningen måste uppdateras så att alla lärare har kompetens kring neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Specialundervisning ska bedrivas av speciallärare, men grundläggande kompetens är ett minimum för att alla lärare ska kunna identifiera elevers behov och utmaningar.

Att som i dag, skjuta problem framför sig, gör dem bara större.

Vi måste även ställa krav på att frånvaro hanteras från första timmen för att inte elever ska bli hemmasittande. Kalla Fakta lyfter fram elever med diagnos, men gruppen hemmasittare är mycket större än så. Gemensamt för alla är dock att frånvaro måste stoppas från första timme – oavsett varför en elev börjar falla ifrån. Att som i dag, skjuta problem framför sig, gör dem bara större. Redan för två år sedan överlämnades en statlig utredning kring hemmasittande elever, som konstatera just detta. Ändå vägrar den rödgröna regeringen ta ansvar i frågan. Två år har gått utan att nödvändiga reformer genomförts. Tvärtom, senast i maj röstade regeringspartierna emot nödvändiga förslag som stärker elevernas närvaro i skolan.

Ny regering behövs

Det är inte en acceptabel utveckling att tusentals elever ställs vid sidan av. Skolan ska möjliggöra livsdrömmar, inte grusa dem. Det behövs uppenbarligen en ny regering för att utvecklingen ska vändas.

Erik Bengtzboe (M)

utbildningspolitisk talesperson

Marie-Louise Hänel Sandström (M)

riksdagsledamot Göteborg