Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsgivaren har dessutom gjort om personalens scheman och tvingar dem att jobba varannan helg och även treskift utöver all övertid de redan idag jobbar. Detta har givetvis Kommunal varit emot men arbetsgivaren hävdar sin ledningsrätt och införde till personalens förtvivlan dessa orimliga scheman ändå, skriver debattörerna. Bild: Mikael Fritzon/TT
Arbetsgivaren har dessutom gjort om personalens scheman och tvingar dem att jobba varannan helg och även treskift utöver all övertid de redan idag jobbar. Detta har givetvis Kommunal varit emot men arbetsgivaren hävdar sin ledningsrätt och införde till personalens förtvivlan dessa orimliga scheman ändå, skriver debattörerna. Bild: Mikael Fritzon/TT

Oacceptabelt att neka redan utmattad vårdpersonal en riktig semester

Trots att vårdpersonalen har levt med en orimlig arbetsbörda i månader nu, fortsätter Sahlgrenska att kräva att alla jobbar varannan helg, treskift utöver all övertid de redan gör. Och tre veckors sammanhängande semester är allt de får. Vill ni ha personal som orkar hela pandemin måste ni förbättra arbetsvillkoren drastiskt, skriver bland andra Christine Marttila, ordförande Kommunal SU Östra.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Under flera månader har SU pressat personalen långt över bristningsgränsen vad gäller vården av Coronapatienter. På våra IVA-, karantän- och Covid- avdelningar vittnar personalen om en orimlig arbetsbelastning; många hör av sig och har dödsångest, hjärtrusning och svårt att sova.

Personalen jobbar under så orimliga arbetsförhållanden att det för en utomstående är svårt att föreställa sig. Tänk dig bara att du måsta ta vätskeersättning flera gånger om dagen för att klara av ditt arbetspass. Arbetsgivaren har dessutom gjort om personalens scheman och tvingar dem att jobba varannan helg och även treskift utöver all övertid de redan idag jobbar. Detta har givetvis Kommunal varit emot men arbetsgivaren hävdar sin ledningsrätt och införde till personalens förtvivlan dessa orimliga scheman ändå. Denna schemaändring har medfört stora problem för bla ensamstående föräldrar med barn varannan vecka och för de familjer där båda föräldrarna jobbar i vården. De har aldrig en ledig helg tillsammans som familj.

Enorm omställning

Tittar man på hur Östra sjukhuset var bemannad för vuxen intensivvård innan pandemin slog till så hade man personal för att ha öppet 10 IVA platser. Det har skett en enorm omställning och personalen på IVA avdelningarna har haft ny personal att lära upp varje dag och pressats långt över bristningsgränsen. På infektionskliniken har personalen haft pressat läge längre än någon annanstans på SU. Det var där det började fyllas på med patienter med Covid-19, därefter har det öppnats upp avdelning efter avdelning för Covid-19 vård. Som mest har runt 200 patienter vårdats på vårdavdelningar för Covid-19 och runt 60 i intensivvård samtidigt på SU. Läget är fortfarande mycket ansträngt, dels eftersom det såklart fortfarande vårdas patienter av andra anledningar än Covid-19 och dels på grund av det fortsatt stora inflödet av Covid 19 patienter.

Nu närmar vi oss semestern med stormsteg men personalen inom SU vet fortfarande inte när de får sin semester. Arbetsgivaren har fattat ett ensidigt beslut om att den redan extremt hårt ansatta personalen endast ska få 3 veckors sammanhängande semester. Dessa tre veckors semester kan arbetsgivaren förlägga fram till september månad utan att betala en endaste krona i ersättning eftersom de förlängt sommarperioden till en höstmånad. Vi har fortfarande många avdelningar inom SU som inte är drabbade av covid-19 då de varken har dessa patienter eller lånar ut personal till avdelningar som hanterar covid-19. Det finns absolut ingen anledning att kollektivt bestraffa personalen på alla avdelningar inom SU med korta uppdelade semestrar.

Betala dem som flyttar semestern

Arbetsgivaren har rätten att förlägga semester men det får inte gå prestige i semesterfrågan.

Kommunal uppmanar istället SU att göra allt de kan och sträva efter att alla medarbetare får sin semester i juni-augusti och där det inte går uppmanar vi SU att betala den personal som frivilligt kan tänka sig att flytta någon eller några veckor av sin sommarsemester; som ett pyttelitet plåster på en redan söndertrasad tillvaro.

Behandla inte personalen som marionettdockor. För en gångs skull, visa er personal att ni värdesätter deras arbete, ett arbete de i dessa dagar gör med livet och hälsan som insats!

Vår uppmaning till Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledning är:

- Släpp prestigen och låt personalen som har möjlighet att få ut sina fyra veckors semester få ha det.

- Betala personalen för frivilligt flyttad semester, även till september månad.

Vill ni ha personal som håller hela pandemin ut och efter så måste ni lyssna på personalen och deras organisation,

Christine Marttila, ordförande Kommunal SU Östra

Anders Wallenius ordförande Kommunal SU Psykiatri

Carina Strand Boman, vice ordförande Kommunal SU Mölndal

Hans Ekström, ordförande Kommunal SU Sahlgrenska