Genom att satsa på forskning, öka inkluderingen i kliniska studier och investera i innovationer som främjar kvinnohälsa kan vi skapa en mer rättvis vård. För att nå dit krävs fler aktörer, starka röster och en tydlig prioritering av forskningsfinansiering, skriver debattörerna.
Genom att satsa på forskning, öka inkluderingen i kliniska studier och investera i innovationer som främjar kvinnohälsa kan vi skapa en mer rättvis vård. För att nå dit krävs fler aktörer, starka röster och en tydlig prioritering av forskningsfinansiering, skriver debattörerna. Bild: Petra Björstad/Andreas Jacobsson

Oacceptabelt att bara en bråkdel av all forskning fokuserar på kvinnohälsa

Endast 4 procent av forskningsfinansieringen går till kvinnohälsa, trots att kvinnor utgör hälften av världens befolkning. Vi kan inte längre acceptera att vård och forskning systematiskt missgynnar kvinnor. Med förenade krafter och rätt investeringar skulle vår region kunna bli ledande inom global hälsoinnovation för kvinnor, skriver tre debattörer.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Enligt en ny rapport från Wellspect HealthCare, Mölnlycke Health Care, Chalmers, Sahlgrenska Akademin och AstraZeneca leder denna underfinansiering till allvarliga konsekvenser. Odiagnostiserade sjukdomar, felaktiga behandlingsval och 25 procent längre tid i dålig hälsa är några av de rapporterade konsekvenser som drabbar kvinnor. Ett exempel är hjärtsjukdomar, som uppträder olika hos kvinnor och män, men där forskningen främst baseras på studier av män. Denna ojämna representation gör att kvinnor riskerar sämre behandling och i värsta fall en missad diagnos.

Vidare leder rådande kunskapsluckor till otillräcklig vård inom områden som är unika eller vanligare för kvinnor, som autoimmuna sjukdomar, benskörhet och tillstånd kopplade till graviditet, förlossning och klimakteriet.

ANNONS

Ökade vårdkostnader

Denna ojämställda hälsa orsakar inte bara stort personligt lidande för miljontals kvinnor, utan också stora ekonomiska förluster. Enligt McKinsey Health Institute skulle investeringar för att minska hälsoklyftan kunna stärka den globala ekonomin med en biljon dollar till 2040 och minska kvinnors tid i dålig hälsa med två tredjedelar. Detta är resurser som i dag går förlorade genom minskad produktivitet och ökade vårdkostnader, vilket hämmar både ekonomin och jämställdheten.

Samtidigt växer FemTech-sektorn, som omfattar teknologiska produkter och lösningar för kvinnors hälsa och välbefinnande, snabbt. Marknadsvärdet förväntas öka från 51 miljarder dollar 2021 till 103 miljarder dollar 2030, vilket ytterligare understryker potentialen för framsteg inom detta område.

Västra Götalandsregionen är en nationellt ledande region av global forskning och export inom life science och innovation. Flertalet industrikluster har säte i regionen. Kompetensen finns, samarbetena är starka, vilket utgör en stabil plattform med goda förutsättningar. Så varför inte satsa på ett forskningscenter för kvinnohälsa som kan skapa jämställd vård för kvinnor världen över, stärka regionens export och lyfta den globala ekonomin?

Sverige har alltid varit ett föregångsland inom jämställdhetsfrågor – nu är det dags att ta denna position även inom hälsa

Genom att satsa på forskning, öka inkluderingen i kliniska studier och investera i innovationer som främjar kvinnohälsa kan vi skapa en mer rättvis vård. För att nå dit krävs fler aktörer, starka röster och en tydlig prioritering av forskningsfinansiering. Sverige har alltid varit ett föregångsland inom jämställdhetsfrågor – nu är det dags att ta denna position även inom hälsa.

ANNONS

I dag fredag kommer flera ledande aktörer att samlas på Frihamnsdagarna för att diskutera problematiken kring forskningsbristen. Detta är en chans att engagera dig – kom och lyssna och gör din röst hörd. Tillsammans kan vi inte bara skapa verklig förändring utan också säkerställa att vår region tar ledningen i den globala kampen för kvinnohälsa.

Moa Dicksdotter, Head of Community, GoCo Health Innovation City

Monika Björn, opinionsbildare inom kvinnohälsa

Kristin Hedlund, Executive Vice President Legal, Mölnlycke Health Care

ANNONS