Oacceptabel väntan på bostadstillägg

Att äldre människor ska försättas i en situation där man inte har pengar till hyra, mat och mediciner under en svår period i livet är ovärdigt det svenska samhället, skriver Christina Rogestam.

ANNONS

Har man en låg pension så har man ofta rätt till bostadstillägg. Det är en viktig och nödvändig del av vårt pensionssystem. Utan det skulle de cirka 300 000 människor som har rätt till bostadstillägg ha mycket svårt att få ihop sin ekonomi, för många skulle det vara omöjligt.

I höst kommer ett antal ändringar av pensionssystemet att beslutas av riksdagen, bland annat en höjning av pensionsåldern och ändringar i beräkningen av bostadstillägg. Besluten kommer att kräva stora ingrepp i komplicerade datasystem, ingrepp som tar tid att genomföra. Redan nu är det långa väntetider på besked från Pensionsmyndigheten. Och det är risk att det blir värre innan det blir bättre.

ANNONS

För att få sin ansökan om bostadstillägg prövad är det idag en väntetid på 25 veckor, eller uttryckt på ett annat sätt: ett halvt år. Det kan möjligen accepteras när det gäller ändringar i uppgifter av inkomster eller ändrad hyra, eller att uppgifter i originalansökan behöver kompletteras.

För den som söker bostadstillägg i samband med att man tar ut pensionen första gången är ett halvt års väntan också en oacceptabel lång tid att vänta innan man vet sin ekonomiska situation som pensionär. Det rimliga är ju att beskedet om pension och bostadstillägg kommer samtidigt.

Plötsligt upptäcker många mitt i sorgearbetet och alla de praktiska saker som ska göras i anslutning till begravning och bouppteckning att den ekonomiska situationen har ändrats radikalt. Nu ska man klara sig på sin egen låga pension på kanske 8 000–10 000 kronor i månaden.

Men alldeles oacceptabelt blir det när en make/maka eller sambo dör. Med två pensioner har man haft en hyfsad ekonomi (om än inte särskilt god) och bostadstillägg har inte varit aktuellt. Nu ändras allt på nolltid. Plötsligt upptäcker många mitt i sorgearbetet och alla de praktiska saker som ska göras i anslutning till begravning och bouppteckning att den ekonomiska situationen har ändrats radikalt. Nu ska man klara sig på sin egen låga pension på kanske 8 000–10 000 kronor i månaden.

Rådet är självklart: Sök bostadstillägg. Det är en rättighet, det ingår som en viktig del i pensionssystemet.

När man då gör det då kommer kallduschen – väntetiden på besked är ett halvår.

ANNONS

Detta är fullständigt oacceptabelt! Att äldre människor ska försättas i en situation där man inte har pengar till hyra, mat och mediciner under en svår och sorgesam period i livet är ovärdigt det svenska samhället.

Min uppmaning till statsrådet Annika Strandhäll, ansvarig i regeringen för pensionsfrågor:

Korta omgående väntetiderna för besked om bostadstillägg. Vid dödsfall är den rimliga tiden maximalt en månad.

Christina Rogestam

ersättare i riksdagen (C)

före detta förbundsordförande SPF Seniorerna

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS