Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Även om Jahja Zeqiraj (S) försöker ge sken av motsatsen så är läget i Göteborg akut och vi kan i dagsläget inte erbjuda de som kommer värdiga boendeförhållanden, skriver Hampus Magnusson (M).

Nyanländas boende långt ifrån löst

När de rödgröna i Fastighetsnämnden, med Jahja Zeqiraj (S) i spetsen, skriver om bostadssituationen för nyanlända låter det som att allt är under kontroll. Men artikeln är full av omskrivningar, förenklingar och rena felaktigheter, skriver Hampus Magnusson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Bostäder till nyanlända, 29/10

De rödgröna påstår att de klarat av att erbjuda ”boendelösningar” till alla de nyanlända som anvisats till Göteborg. Men de väljer medvetet inte ordet ”bostad” och nämner inte att en viktig del av ”boendelösningen” var att människor bodde i villa-vagnar på en campingplats i Lilleby. De nämner inte heller att en annan ”boendelösning” som både använts och planeras för är gymnastiksalar som görs om till sovsalar.

De slår sig också för bröstet och påstår att Göteborg aldrig byggt så här mycket på 40 år. Men man nämner inte att under de 23 år som de rödgröna har styrt har Göteborg närmast konstant byggt för lite samtidigt som befolkningen ökat explosionsartat och beräknas öka med ytterligare 150 000 personer de kommande 20 åren.

Kommunen bygger

De avslutar artikeln med att påstå att kommunen inte bygger bostäder själva, trots att det var just det som de rödgröna i Fastighetsnämnden beslutade göra den 4 september. Då gav de Fastighetskontoret i uppdrag att på ett område avsett för kolonistugor i Fagerdal bygga 67 bostäder avsedda för bland annat nyanlända med motiveringen att läget är akut.

Även om Jahja Zeqiraj (S) försöker ge sken av motsatsen så är läget i Göteborg akut och vi kan i dagsläget inte erbjuda de som kommer värdiga boendeförhållanden. Den 30 oktober kom samtidigt också besked att Göteborg under 2018 ska ta emot ytterligare närmare 700 personer.

Andrum

Vi har sagt det förut och säger det igen: Staden måste begära hos staten om att få ett andrum i mottagandet av nyanlända om vi ska kunna erbjuda ett värdigt och hållbart mottagande för de som kommer hit.

Hampus Magnusson (M)

2:e vice ordförande fastighetsnämnden