Nya Tiders åsikter är inte mina

I fredagens upplaga av Göteborgs Posten (30/9) står mitt namn som undertecknare av ett upprop författat av Nya Tider. Jag har inte godkänt debattartikeln, och skulle aldrig ha lämnat mitt medgivande om jag hade blivit tillfrågad, skriver ekonom och författare Tino Sanandaji.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Jag skrev tillsammans med över tusen andra på ett upprop på Facebook om att låta Nya Tider delta i Bokmässan, inte någon gemensam debattartikel. Jag står fast vid att stödja uppropet att värna yttrandefrihet. Att skriva på samma Facebook-upprop innebär inte att ta ställning för alla andra som också skrivit på. Annars blir det omöjligt att addera sitt namn till petitioner om debattfrihet eller något annat av risk för att nazister skriver på samma petition.

Väsensskilt

Jag har skrivit ett flertal debattartiklar, och alltid getts möjlighet att godkänna innehållet före publikation. Upprop på nätet och en signerad debattartikel där man tar ställning för andra medförfattares åsikter är två väsensskilda ting. Syftet med upprop och petitioner är att visa andra att ett stort antal ger sitt stöd för en viss synpunkt, i detta fall yttrandefrihet. I stället plockade Nya Tider utan medgivande vissa av namnen på uppropet till signaturer för en gemensamt författad debattartikel som innebär stöd för övriga medförfattare. Det är knappast normalt agerande. Även Göteborgs Postens rutiner brast då de inte bad om mitt godkännande innan de publicerade debattartikeln som ser ut att vara signerad av mig.

ANNONS

Vi ser allt fler exempel på att mediers godtrogenhet exploateras, liksom skandalen där desinformation av den person som kallar sig Egor Putilov publicerades av Aftonbladet. Likväl var det mitt eget misstag att sätta mig själv i en position där mitt namn kunde utnyttjas.

Delar inte Nya Tiders åsikter

Jag står inte bakom Nya Tiders åsikter, men jag står ovillkorligt bakom deras rätt att yttra sig. Bokmässan är delvis privat, men är en institution inom en bransch som tar emot offentligt stöd. Uteslutning från Bokmässan är inte statlig censur. Givet förlags- och mediebranschens samhällsuppdrag är det dock en inskränkning i debattfriheten. Att låtsas som om jag och andra som försvarar även extremhögern och nazisters rätt att delta i debatten därmed tar ställning för nazism är en försåtlig taktik att undergräva debattfrihet.

De fundamentala liberala friheterna är inte låg skatt utan åsiktsfrihet, debattfrihet och yttrandefrihet. Om yttrandefrihet inte gäller nazister gäller det ingen.

Tino Sanandaji

ekonom och författare

SVAR: Vi beklagar att Tino Sanandaji dragits in i en publicering han inte vill vara del av. Vi betraktade Nya Tiders Facebook-upprop som en publicering i en digital kanal med stor allmän spridning, jämförbar med en publicering på GP Debatt. Den text vi publicerade på GP Debatt var exakt samma text som i detta upprop. Som brukligt utgick vi från att den som skickar oss ett debattinlägg har gjort klart för de som undertecknar inlägget vad som gäller.

ANNONS

GP Debatt

ANNONS