Henrik Ekelund (M), regionfullmäktigeledamot Västra Götalandsregionen
Henrik Ekelund (M), regionfullmäktigeledamot Västra Götalandsregionen

Nya jobb och säkrad välfärd med lägre skatt

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Henrik Ekelund</strong> (M) regionfullmäktigeledamot Västra Götalandsregionen
Henrik Ekelund (M) regionfullmäktigeledamot Västra Götalandsregionen

Arbetslösheten ökar i Sverige jämfört med förra året, 6 000 fler är inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i juli 2017 jämfört med samma månad 2016. Detta trots att vi befinner oss i en högkonjunktur med stark tillväxt av jobb där företag har svårt att hitta rätt kompetens för att utveckla sin verksamhet.

Anledningen till den ökande arbetslösheten är att rekordmånga personer som kommit till Sverige för att fly från krig, förföljelse och andra vidrigheter nu skrivs in på Arbetsförmedlingen. Sett till antalet människor som Sverige ställt upp och skapat en säker plats för så finns det stor anledning att hävda att arbetslösheten kommer att fortsätta att öka, och bli än mer tudelad, under överskådlig tid om inget görs för att få fler i arbete och få upp antalet arbetade timmar. Vi måste ha med oss i tankarna att 48 procent av de som ingår i det så kallade etableringsuppdraget inte har gymnasiekompetens.

ANNONS

Går inte att trolla bort

Arbetsförmedlingen hävdar nu att de behöver 600 miljoner kronor extra för 2018 för att kunna hantera sitt uppdrag, men det hjälper inte om vi har en så pass tudelad arbetsmarknad som vi har i dag. Höga trösklar in på arbetsmarknaden kvarstår och det kan inte Arbetsförmedlingen trolla bort. Det måste till ordentliga åtgärder för att få fler i arbete.

Arbetslinjen var, är och kommer att vara det avgörande för vårt lands ekonomi och välfärd. Det finns inga genvägar och det är dags att regeringen inser det. Annars kommer vi att i längden få vänja oss vid en tudelad arbetsmarknad, en krackelerande välfärd och en ökande skattebörda för de som arbetar. Vägen framåt är att göra det enkelt och billigt att anställa och lönsamt att arbeta utan krångliga tillägg och byråkratiska krumbukter.

Antalet arbetade timmar är i längden det som betalar för all den välfärd som vi vant oss vid och som vi vill ska fortsätta finnas där för människor i de perioder då det behövs. Exempelvis när vi är sjuka, arbetslösa, föräldralediga eller studerande.

För hög skatt på arbete

En åtgärd som skulle få fler i arbete är att minska kostnaderna för att anställa. För dem som står utanför arbetsmarknaden är den stängda arbetsmarknaden med höga arbetsgivaravgifter nämligen ett problem. Som exempel kan nämnas Hotell- och restaurangfackets minimilön för personer utan yrkesvana som ligger på drygt 21 000 kronor per månad. Det är en relativt hög lön för en person helt utan yrkesvana. Men kostnaden för att anställa stannar inte där. Det tillkommer också en arbetsgivaravgift på 31,42 procent vilket leder till att kostnaden för att anställa en person utan yrkesvana landar på drygt 27 500 kronor per månad.

ANNONS

Den största enskilda delen, en dryg tredjedel, av arbetsgivaravgifterna i dag utgörs inte av några sociala avgifter utan av en ren skatt på arbete. Allmän löneavgift kallas detta och det är en skatt som tillkom 1995 (för att bekosta EU-medlemsavgiften) och omfattade då 1,5 procentenhet av lönen. Dock har denna skatt, likt alla mer eller mindre tillfälliga skatter i stället blivit en bekväm kassako för staten. Den har sjudubblats och uppgår nu till 10,72 procentenheter. Det finns helt klart marginaler att sänka arbetsgivaravgifterna.

Förvisade till utanförskap

Konsekvensen av höga kostnader att anställa blir att många blir förvisade till passivt utanförskap i stället för till ett första jobb och ett insteg på arbetsmarknaden. Att människor inte har arbete minskar dessutom inkomsterna, i form av minskade skatteintäkter, och det ökar utgifterna i form av ökade bidrag. Med lägre kostnader för att anställa skulle fler komma i arbete. En sänkning av arbetsgivaravgifterna är troligen därmed på sikt en plusaffär även för staten.

Arbete är deltagande i samhället, det är självbestämmande över egna pengar och det är ett sätt att slippa vara beroende av bidrag. Fler i arbete minskar klyftor och det ökar toleransen mellan människor. Arbetsgivaravgifterna bör därför ses över och kraftigt minskas.

ANNONS

Henrik Ekelund (M)

regionfullmäktigeledamot Västra Götalandsregionen

ANNONS