Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nya bostäder – till vilket pris?

Det är socialt ansvarslöst av Framtiden AB att sälja ut allmännyttan i Rannebergen. Det finns annan mark som de kommunala bostadsbolagen kan bygga på utan att kohandla med ett privat bostadsbolag bakom ryggen på oss hyresgäster, skriver bland andra Terhiä Voionmaa.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Framtidens affärer, 5/11 och 9/11

I ägardirektiven till de allmännyttiga bostadsbolagen står att de ska vara socialt ansvarstagande. Förvaltnings AB Framtidens styrelseordförande Lars Johansson (S) tycks i sin replik (9/11) mena att det ansvaret kan åsidosättas för plötsligt beslutade fastighetsaffärer. Som boende tycker vi att det är socialt ansvarslöst att sälja ut allmännyttan i Rannebergen.

De allmännyttiga bolagen har också ett politiskt uppdrag att bygga fler bostäder, men detta får inte ske på bekostnad av att skapa problem i en del av Angered som nu fungerar bra. Vi har all anledning att tro att om bytesaffären mellan Framtiden och Victoria Park kommer till stånd leder den till mer segregation i staden Göteborg.

Det finns annan mark som de kommunala bostadsbolagen kan bygga på i staden utan att kohandla med ett privat bostadsbolag bakom ryggen på oss hyresgäster och offra våra hem i allmännyttan i Rannebergen.

Fantastiskt verktyg

Ni folkvalda politiker har ett fantastiskt verktyg i de kommunala bostadsbolagen som ni kan använda för att styra samhällsbyggandet.

Ni kan välja att hålla boendestandarden god, så som vi hyresgäster har det i Rannebergen i dag.

Ni kan välja att hålla hyrorna rimliga, vilket är fallet i Rannebergen.

Ni kan välja att distribuera lägenheterna rättvist och ansvarsfullt ur en kommunal bostadskö, vilket sker i Rannebergen.

Ni kan välja att ha mycket duktiga medarbetare som fixar det löpande underhållet och gör sitt yttersta för att vi hyresgäster ska ha en fin boendestandard, så som vi har det i Rannebergen.

Ni kan välja att stödja och främja lokala föreningar och Hyresgästföreningen genom ständig dialog, i ett förbättringsarbete som sker dagligen, året runt – precis så som vi har det i Rannebergen!

Illavarslande helomvändning

Därför är det med bestörtning som vi hyresgäster nu ser att ni, i hemlighet och utan information till oss boende, beslutat göra en helomvändning. Situationen är illavarslande. Om ni säljer ut våra hem till ett privat bolag som aktivt ratar resurssvaga människor som hyresgäster riskerar familjer att bli hemlösa.

Chockhöjda hyror följer också i Victoria Parks kölvatten, för så sent som i februari i år försökte de höja hyrorna med nästan 50 procent i samband med renoveringar av tidigare allmännyttiga lägenheter i Växjö (Smålandsposten 16/2). Den här typen av fastighetsbolag är mer intresserade av att sko sina redan mycket förmögna aktieägare med pengar än av att samarbeta med oss hyresgäster och ta socialt ansvar i våra stadsdelar.

Göteborgs folkvalda politiker – ni uppmanas av oss hyresgäster att rädda Rannebergen, och stoppa utförsäljningen av Rannebergens allmännytta!

Hyresgäster i Rannebergen:

Terhiä Voionmaa

Fredrik Meister

Nanna Nilsson

Carolina Rydberg

Klas Rydberg

Predrag Djurachkovitch

Kristina Djurachkovitch

Liisa Lehikoinen​

... och många fler