Nu måste regeringen och dess samarbetspartier sätta sig ned och bena ut de konkreta åtgärderna i det så kallade Januariavtalet, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner.
Nu måste regeringen och dess samarbetspartier sätta sig ned och bena ut de konkreta åtgärderna i det så kallade Januariavtalet, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner.

Nu måste partierna uppfylla punkterna i Januariavtalet

Flera av punkterna i Januariavtalet ligger i linje med frågor som Handelskammaren sedan länge driver. Men punkterna är bara ett första steg, skriver Stefan Gustavsson och Anders Wagner, Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS

Efter en långdragen regeringsbildning har Sverige fått en regering bestående av socialdemokrater och miljöpartister. Grunden för den är ett blocköverskridande avtal de slutit med Liberalerna och Centerpartiet. Samarbetet är formaliserat till ett avtal med 73 punkter och namnet verkar ha landat i Januariavtalet.

Eftersom riksdagen röstade igenom en M-KD budget före årsskiftet är det först till hösten som denna regering och dess borgerliga avtalspartner kan sätta sitt eget avtryck. Vårändringspropositonen har passerat som en första kontrollstation för samarbetet och gemensamma utredningsdirektiv har börjat presenteras.

Utredningarna är första steget mot att konkretisera och få igenom förslagen och framförallt föra upp frågorna på dagordningen

Om man läser avtalet så visar det vid ett första ögonkast innehålla många rimliga punkter. Flera av dem ligger i linje med frågor som vi på Handelskammaren sedan länge driver. Men punkterna är, som vi ser det, bara ett första steg. När samarbetspartierna nu sätter sig ned för att bena ut de konkreta åtgärderna och fundera på höstens budget kommer vi att arbeta med upplysning och uppföljning. Upplysning i meningen att tala om de detaljer och tidsättning som saknas och uppföljning så att punkterna genomförs.

ANNONS

Ger oss en struktur

Den första och mest högljudda kritiken som kom mot avtalet handlade om att regeringsmakten köpts med löften om utredningar. Men utredningarna är första steget mot att konkretisera och få igenom förslagen och framförallt föra upp frågorna på dagordningen. Det ger oss och andra intressenter tydliga förväntningar och en struktur att driva dem framåt. Vi kommer att följa utredningarna eftersom innehållet inte är klart och vi har fler idéer och synpunkter om hur dessa områden ska utformas. Utredningarna är en möjlighet för det västsvenska näringslivet att vara med och påverka.

De tre områdena som vi ser som mest betydelsefulla är de om infrastrukturen, förbättringar kring byggandet och kompetensförsörjning.

Frågan om nya stambanor lyftes upp i och med avtalet efter att ha legat i malpåse sedan innan valet. Det som är notabelt är att Liberalerna i och med avtalet öppnat upp för nya stambanor och att det numera är sex partier utav åtta som är positiva. De nya stambanorna är nödvändiga, de handlar om större arbetsmarknader, kompetensförsörjning, stadsutveckling – inte bara koldioxidsnåla resor.

Behövs bred uppgörelse

När det gäller bostäderna så är det många bra punkter i avtalet även om det inte verkar bli det breda, blocköverskridande avtalet som vi efterfrågat. Risken som vi ser är att frågan kommer att fastna på hyresfrågan och ränteavdrag. De är viktiga men det behövs fortfarande en bred uppgörelse med skatter, byggregler, hyror, amorteringskrav och skuldsättning etcetera.

ANNONS

De tre områdena som vi ser som mest betydelsefulla är de om infrastrukturen, förbättringar kring byggandet och kompetensförsörjning.

Vad gäller kompetensförsörjningen så säger avtalet “Kunskapslyftet byggs ut...” och inom detta yrkeshögskolan. Vad som väntar inom detta område är inte särskilt välutvecklat vilket ger oss en uppgift att få med våra erfarenheter från Svensk Gymnasielärling i en tänkbar lösning.

Flera saker som är viktiga för oss och som vi drivit skulle kunnat vara tydligare i avtalet, främst är väl yrkesutbildning och SYV (studie- och yrkesvägledare) som kunde utvecklats och där vi behöver fortsätta att ligga på regeringen och de två samarbetspartierna. Skolfrågan generellt handlar mycket om förutsättningar för klassrummet och inom skolan, där skulle större perspektiv, kanske som de från Skolkommissionen, varit välkomna. En annan fråga som inte täcks av avtalet alls men där det borde finnas utrymme för en fortsatt process är placeringen av myndigheter.

Frånvaron av avtal på en mängd områden gör ju att vi väntar oss att många arbetsformer från förra mandatperioden antagligen kommer att fortsätta. Vi ser gärna en fortsättning på den aktiva näringspolitiken med satsningar på Electromobility, AI-center och Socialdemokraternas arbete med att få Geelys huvudkontor på plats. Det betyder att de kan bli lättare att arbeta för en utveckling av Astazero och andra västsvenska test- och demonstrationsanläggningar.

Stefan Gustavsson

näringspolitisk chef, Västsvenska Handelskammaren

ANNONS

Anders Wagner

ansvarig Stockholmskontoret, Västsvenska Handelskammaren

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS