Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Svarta utsätts för våld och hot, diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden, i skolan, inom vården och i kontakt med socialtjänsten och andra myndigheter. Det handlar om människor som utsätts för strukturell och institutionaliserad rasism varje dag och som systematiskt misstänkliggörs och motarbetas, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT
Svarta utsätts för våld och hot, diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden, i skolan, inom vården och i kontakt med socialtjänsten och andra myndigheter. Det handlar om människor som utsätts för strukturell och institutionaliserad rasism varje dag och som systematiskt misstänkliggörs och motarbetas, skriver debattörerna. Bild: Johan Nilsson/TT

Nu måste konkreta åtgärder till för att bekämpa rasismen

”No justice, no peace” är slagorden som ljuder ute på våra gator runt om i världen och deklarerar att svarta har fått nog. Nu krävs en politik som gör upp med rasismen och orättvisorna på allvar, skriver Tony Haddou (V) och Grith Fjeldmose (V).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Massprotesterna rasar genom hundratals städer i hela USA och världen. Det är en historisk rörelse mot rasism, våld och polisbrutalitet. De upprepade orden “I can’t breathe” av George Floyd och de starka bilderna har berört och upprört en hel värld. Det blev också en signal för alla som själva upplevt rasdiskriminering och rasistiskt våld att göra något.

Även i Sverige och Göteborg har Black Lives Matter-rörelsen har fått ordentlig fart. Demonstrationer pågår på gatorna och på sociala medier. Det är en kamp för konkreta förbättringar av svarta människors livssituation. För rasismen finns även här och måste bekämpas. Förnekandet av rasismen handlar om makt. Därför är det här också ett problem som Sverige måste erkänna för att samhället ska göra upp med rasismen.

Svarta diskrimineras

De rasistiska hatbrotten fortsätter att dominera hatbrottsstatistiken. Svarta utsätts för våld och hot, diskrimineras på arbets- och bostadsmarknaden, i skolan, inom vården och i kontakt med socialtjänsten och andra myndigheter. Det handlar om människor som utsätts för strukturell och institutionaliserad rasism varje dag och som systematiskt misstänkliggörs och motarbetas.

Det visar att kampen mot rasism måste ske på flera nivåer, mot ökande klasskillnader och för en generell välfärdspolitik som omfattar alla. Det handlar om en kraftfull generell politik för att utjämna klassklyftorna och för att garantera alla människors rätt till arbete, bostad och utbildning utan att bli diskriminerade. Rätts- och utbildningsväsendet i Sverige måste också öka medvetenheten och kunskaperna om de rasistiska fördomarna och hur de reproduceras.

Räcker inte med utbildningsinsatser

Med andra ord räcker det inte med utbildnings- och informationsinsatser. Vi lever i en tid där information finns mer lättillgängligt än någonsin. Trots det finns de rasistiska strukturerna kvar. Vi måste därför gå till botten med problemen och åtgärda ojämlikheterna i samhället. För det krävs en politik som omfördelar resurser och kommer till rätta med klassklyftor och orättvisor.

I Göteborg finns samma mönster av rasism och orättvisor som i övriga världen. Klassklyftorna och segregationen är påtaglig. Högerstyrets budget har dessutom nedmonterat välfärden vilket ökat ojämlikheten ytterligare. Med en underfinansierad skola och en utarmad socialtjänst är det omöjligt att skapa ett jämlikt samhälle för alla. Det krävs tvärtom resurser för att motverka diskrimineringen och främja likabehandlingen.

Vi har bland annat föreslagit att en oberoende myndighet ska granska polisen, lyft frågan om rasprofilering och velat införa jämlikhetsdata för att kartlägga diskrimineringen.

Vänsterpartiet har lagt en rad förslag för att motverka rasism. Vi har bland annat föreslagit att en oberoende myndighet ska granska polisen, lyft frågan om rasprofilering och velat införa jämlikhetsdata för att kartlägga diskrimineringen. Dessutom har vi föreslagit att Sverige ska erkänna sin roll i den transatlantiska slavhandeln. Genom att förstå och erkänna den historiska rasismen kopplad till kolonialismen förstår vi bättre den rasism som finns idag. Men viktigast av allt har vi kämpat för en omfördelning av resurser från de som har till de som inte har.

I Göteborg har vi också lagt flera förslag för att motverka orättvisor. Framförallt har vi velat lägga mer resurser på skola och socialtjänst. Fungerande utbildning och ett utbyggt skyddsnät är avgörande för att bygga ett jämlikt samhälle. Det var även vi som tog initiativ till Göteborgs plan mot rasism som handlar om att kommunen som arbetsgivare, servicelämnare och samhällsaktör ska bli fri från rasism.

Förtrycket har blottats

Demonstrationerna runt om i världen visar tydligt att människor fått nog efter århundranden av rasism. Nu har förtrycket blottats och den antirasistiska rörelsen kommer inte tystna, nu finns det igen annan väg än att förändra samhället i grunden. Det är slut med att svarta ska behandlas som andra klassens medborgare.

Det finns inte bara en pågående pandemi, även rasismen är en pandemi som plågat vår värld allt för länge. Den här revolutionen är början på slutet av rasismen. Politisk vilja i form av insatser, resurser och omfördelningar avgör hur lång tid det ska ta.

Tony Haddou (V) riksdagsledamot

Grith Fjeldmose (V) kommunalråd i Göteborg