Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu går vi vidare med nästa steg i satsningen på ensamkommande som blir vuxna. Sammanlagt 21,6 miljoner kronor kommer att gå till gruppen via våra tio stadsdelar under 2017 och 2018, skriver bland andra Jahja Zeqiraj (S).

Nu gör vi livet lättare för unga asylsökande

Vi socialdemokrater i Göteborgs tio stadsdelar tar nu initiativ till en ny och kraftfull satsning på ensamkommande som blir vuxna, skriver bland andra Aslan Akbas (S) och Anette Bernhardsson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Sammanlagt 21,6 miljoner kronor kommer nu att gå till boendekostnader för ensamkommande som blir vuxna och till avtal med ideella organisationer om stöd, boendeförmedling och konkreta boendelösningar.

De senaste åren har många ensamkommande barn kommit till Göteborg. Det har varit en stor utmaning för oss ute i stadsdelarna att kunna erbjuda boende och omsorg av hög kvalitet till alla som kommit.

Våra medarbetare runt om i staden har gjort otroliga insatser och vi är väldigt stolta över att kunna säga att vi tagit vårt ansvar. Nu blir allt fler av de ensamkommande vuxna och i och med det så övergår ansvaret till staten och Migrationsverket.

En svår omställning för många

För många ensamkommande är det en svår omställning. Man måste lämna tryggheten i sitt boende och riskerar att förlora kontakten med sitt sociala nätverk. Det kan bli svårt att fullfölja sina gymnasiestudier.

För denna grupp, som redan lever med en grundläggande otrygghet och osäkerhet om framtiden, så är detta förstås extra svårt.

Det rör sig om hundratals ungdomar som plötsligt kan stå utan stöd från vänner och vuxna och utan vettig sysselsättning och studier. Det är viktigt att säkerställa att dessa unga får den trygghet, det stöd och den kontinuitet som de behöver.

Ett hundratal ungdomar har bedömts ha ett så omfattande omsorgsbehov att de måste bo kvar i kommunens regi även efter att de blivit 18 år, trots att detta inte ersätts av Migrationsverket.

För de flesta står dock valet mellan att flytta till något av Migrationsverkets anläggningsboenden eller att själv försöka hitta någonstans att bo. Tack vare solidariska insatser från vanliga göteborgare och intensivt arbete av ideella organisationer har många lyckats hitta ett eget boende. Men många har också varit tvungna att flytta från Göteborg.

Genom en nära och konstruktiv dialog med Migrationsverket så har vi socialdemokrater sett till att de ändå som regel placeras inom pendlingsavstånd från Göteborg och på det viset kan fortsätta ha kontakt med vänner och skola.

Förbättrar situationen ytterligare

Regeringens extra tillfälliga kommunbidrag gör det möjligt för oss att ytterligare förbättra situationen för gruppen.

I Social resursnämnd har vi socialdemokrater tidigare drivit igenom beslut om att satsa sammanlagt 10,8 miljoner kronor på insatser riktade till ensamkommande som blir vuxna, till stor del genom stöd till ideella organisationer som Räddningsmissionen, Bräcke Diakoni, Reningsborg, Agape, Stadsmissionen, Skyddsvärnet, Röda Korset, Rädda Barnen, Individuell Människohjälp, Karriärkraft, Fairways, KFUM och SOS Barnbyar.

Nu går vi vidare med nästa steg i satsningen på ensamkommande som blir vuxna. Sammanlagt 21,6 miljoner kronor kommer att gå till gruppen via våra tio stadsdelar under 2017 och 2018. Det kan naturligtvis gälla finansiering av boenden i kommunal regi men vi vill också ge våra förvaltningar i uppdrag att teckna avtal med ideella aktörer om att erbjuda rådgivning och stöd till målgruppen, bistå i förmedling av eget boende och ordna boendelösningar.

Stark ideell sektor

Göteborg har en stor och stark ideell sektor som under lång tid gjort enorma sociala insatser. Staden hade inte kunnat klara de senaste årens omfattande mottagande så bra som vi har gjort om det inte hade varit för de tusentals göteborgare som engagerar sig ideellt och för de idéburna organisationer som gett struktur och stadga åt engagemanget.

Vi är väldigt måna om denna unika samverkan och det är därför prioriterat för oss att involvera stadens ideella krafter även i denna satsning, naturligtvis med respekt för våra olika roller och ansvar.

Tillsammans kommer vi genom denna satsning att skapa en bättre start för unga människor som inget hellre vill än att utbilda sig, arbeta och bli en del av vårt samhälle. Det kommer vi alla att vinna på.

Aslan Akbas (S)

vice ordförande SDN Centrum

Anette Bernhardsson (S)

vice ordförande SDN Västra Göteborg

Kerstin Brunnström (S)

ordförande SDN Örgryte-Härlanda

Patrick Gladh (S)

ordförande SDN Norra Hisingen

Håkan Hallengren (S)

ordförande SDN Lundby

Susanne Ligander (S)

ledamot SDN Majorna-Linné

Ali Moeeni (S)

ordförande SDN Angered

Lena Landén Ohlsson (S)

vice ordförande SDN Östra Göteborg

Camilla Widman (S)

ordförande, SDN Askim Frölunda Högsbo

Jahja Zeqiraj (S)

ordförande SDN Västra Hisingen