Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsgivarna tar då ansvar för en bra introduktionsutbildning med en provanställning, som blir en ingång till fortsatt utbildning och tillsvidareanställning på heltid. Det är bra för de som får ett nytt arbete, för äldreomsorgen och de som arbetar där idag samt även för samhället i stort, skriver debattörerna. Bild: Ninni Andersson, Hans Alm, Fredrik Sandin Carlsson
Arbetsgivarna tar då ansvar för en bra introduktionsutbildning med en provanställning, som blir en ingång till fortsatt utbildning och tillsvidareanställning på heltid. Det är bra för de som får ett nytt arbete, för äldreomsorgen och de som arbetar där idag samt även för samhället i stort, skriver debattörerna. Bild: Ninni Andersson, Hans Alm, Fredrik Sandin Carlsson

Nu finns pengarna till äldreomsorgens kompetenslyft

I höst kan 1626 personer som arbetar inom äldreomsorgen i Västra Götaland påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde och samtidigt få en fast anställning på heltid, skriver bland andra socialminister Lena Hallengren (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I mitten på maj presenterade regeringen en miljardsatsning på ett kompetenslyft inom äldreomsorgen. Nu finns medlen för satsningen tillgängliga för kommunerna. Därmed kan kommunerna nu anställa flera tusen personer som i höst ska påbörja en utbildning till undersköterska eller vårdbiträde. För Västra Götalands län gäller det 1626 personer.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Kommunal har tecknat en särskild överenskommelse för de personer som omfattas av kompetenslyftet inom äldreomsorgen. Vi tar ansvar för att den som vill och behöver utbilda sig till vårdbiträde eller undersköterska också då får en tillsvidareanställning med lön på heltid och att han eller hon kan varva utbildningen med arbete. Framtidens äldreomsorg ska byggas genom kompetensutveckling av trygga medarbetare.

Förbättra förutsättningarna

Detta kompetenslyft ska förbättra förutsättningarna för dem som idag arbetar visstid inom äldreomsorgen. Genom att erbjuda utbildning till vårdbiträde eller undersköterska kan fler ta steget från tidsbegränsade anställningar till tillsvidareanställningar på heltid. Satsningen siktar också på att få fler att söka sig till äldreomsorgen. Arbetsgivare kan genom denna satsning även rekrytera permitterade, varslade, uppsagda eller arbetslösa från andra branscher, vilket förhoppningsvis även kommer leda till att fler män söker sig till yrket.

Arbetsgivarna tar då ansvar för en bra introduktionsutbildning med en provanställning, som blir en ingång till fortsatt utbildning och tillsvidareanställning på heltid. Det är bra för de som får ett nytt arbete, för äldreomsorgen och de som arbetar där idag samt även för samhället i stort. De anställda som omfattas av satsningen kan få ett nytt jobb och en fast tjänst omgående och sedan påbörja sina studier när höstterminen börjar.

Stärka kvaliteten

Utbildningen ska ske i enlighet med de nationella yrkespaketen till vårdbiträde och undersköterska. Tillsammans gör vi en viktig satsning för att stärka kvaliteten i äldreomsorgen och samtidigt skapa tydliga och kvalitativa vägar in i äldreomsorgens yrken. En stabilare bemanning är också en central insats för att förbättra arbetsmiljön för dem som redan arbetar i välfärden.

Vi kommer att behöva göra mer för att stärka svensk äldreomsorg och för att möta allt fler äldre i befolkningen. Detta kompetenslyft inom äldreomsorgen är ett viktigt steg i rätt riktning.

Lena Hallengren, socialminister

Anders Knape, ordförande Sveriges Kommuner och Regioner (SKR)

Tobias Baudin, ordförande fackförbundet Kommunal