Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det är hög tid att vi kavlar upp ärmarna och säkerställer att svenska arbetsplatser håller den höga nivå på arbetsplatssäkerhet som man kan förvänta sig, skriver Mikael Hansson, vd Skydda i Sverige. Bild: Pressbild, Pontus Lundahl/TT
Det är hög tid att vi kavlar upp ärmarna och säkerställer att svenska arbetsplatser håller den höga nivå på arbetsplatssäkerhet som man kan förvänta sig, skriver Mikael Hansson, vd Skydda i Sverige. Bild: Pressbild, Pontus Lundahl/TT

Nu får det vara nog – alla ska vara säkra på jobbet

Att säga att svensk byggsektor är olycksdrabbad är långt ifrån en överdrift. Situationen måste förändras. Vi riktar en vädjan till politiker och arbetsmarknadens parter att samlas för att gå från ord till handling, skriver Mikael Hansson, vd Skydda i Sverige.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Ungefär var 30:e minut skadas en byggarbetare och flera gånger om dagen inträffar så pass allvarliga olyckor att det leder till längre sjukfrånvaro. Inte sällan med bestående skador och men.

Detta händer alltså vecka ut och vecka in, året runt.

Flera tvingas dessutom betala det högsta priset för sitt yrkesval. Förra året dog tolv personer på en svensk byggarbetsplats enligt Arbetsmiljöverkets statistik. Det är den högsta siffran på ett decennium och mest i hela Norden. Och ännu mörkare ser det ut att bli. Redan i september var dödsolyckorna lika många som under hela förra året.

Nu får det helt enkelt vara nog. Vi riktar en vädjan till politiker och arbetsmarknadens parter att samlas för att gå från ord till handling.

Flera säkerhetsbrister

När man frågar byggarbetare och skyddsombud pekas låg kunskap, attitydproblem och företagsledningar som inte prioriterar säkerheten ut som viktiga faktorer för de höga olyckstalen. Det framkommer i rapporten ”Säker Arbetsplats” som vi på Skydda släppte i våras. Undersökningen i rapporten visade även att det bara är en av fyra skyddsombud som upplever att de kan påverka sin organisation. En skrämmande låg siffra.

Att många byggarbetsplatser brister i säkerheten bekräftades nyligen när åtta myndigheter gick samman och genomförde oanmälda kontroller kopplat till arbetsmiljö hos hundratalet företag. Vart fjärde företag fick omedelbart verksamhetsförbud och i en betydande del av fallen berodde förbudet på just allvarliga säkerhetsbrister som till exempel farliga byggställningar och avsaknad av fallskydd.

Alldeles för länge har lagens krav på en god och säker arbetsmiljö förbisetts

Att regeringen tagit initiativ till ökade kontroller är ett steg i rätt riktning. Alldeles för länge har lagens krav på en god och säker arbetsmiljö förbisetts. Samtidigt behöver mer göras om säkerheten ska öka och olyckorna minska.

Krävs ökad kunskap

Från politiken krävs bland annat att analysen av den nationella arbetsmiljöstrategi som antogs 2016, och som innehåller en nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av arbetsolyckor, inte bara blir en hyllvärmare utan resulterar i en åtgärdsplan som är konkret och verkningsfull. Från företagsledningars sida behöver visas att man menar allvar att skapa en säkerhetskultur som genomsyrar hela organisationen. Att arbetsmiljön hanteras som en naturlig del i den dagliga verksamheten, på ett inkluderande och transparent sätt. För de arbetsgivare som vill och lyckas förbättra säkerheten finns mycket att tjäna i form av minskad sjukfrånvaro och bättre rykte. Att viljan att göra gott finns där är jag också övertygad om.

Det behövs mer samarbete och betydligt mindre pajkastning

Min erfarenhet säger att problemen, som främst har att göra med implementering, i stället kan härledas till bristande kunskap och stöd och vägledning. Att även facken ser detta är avgörande för att komma någonstans. Det behövs mer samarbete och betydligt mindre pajkastning.

I Sverige har vi tillgång till bra statistik om vilka skador som uppkommer, kunskap om varför olyckor uppkommer och hur vi bästa sätt kan få ned arbetsplatsolyckorna. Låt oss tillvarata detta, tillsammans och prestigelöst.

Det är hög tid att vi kavlar upp ärmarna och säkerställer att svenska arbetsplatser håller den höga nivå på arbetsplatssäkerhet som man kan förvänta sig, och som var och en har rätt till.

Alla ska komma hem tryggt och säkert vid arbetsdagens slut.

Mikael Hansson, vd Skydda i Sverige