Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valfrihet. Det är våra högt ställda krav, inte dåligt företagsklimat, som avskräcker de stora hemtjänstföretagen från att etablera sig i Göteborg, skriver debattörerna.

Nu får borgarna kalla fötter

Hemtjänsten är på väg att privatiseras på beställning av de borgliga partierna. Trots att vi rödgröna motsatt oss privatiseringen har vi arbetat för att den ska bli så bra som möjligt. Vi kom därför överens över blockgränserna om att ställa höga krav på de privata hemtjänstaktörerna. Men nu verkar de borgerliga partierna fått kalla fötter, skriver Daniel Bernmar (V) och Ann-Sofie Hermansson (S).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Valfrihet i hemtjänsten, 20/1

Under våren privatiseras hemtjänsten vilket innebär att privata aktörer får etableras fritt genom att ett valfrihetssystem införs enligt Lagen om valfrihet (LOV). Privatiseringen pressade de borgerliga partierna igenom utan ordentlig utredning eller finansiering. Något som oroade oss rödgröna eftersom privatiseringarna i flera andra kommuner lett till otrygghet och oreda för de äldre, försämrade arbetsvillkor för personalen och ekonomiska oegentligheter.

En privatisering är inte en lösning på hemtjänstens utmaningar. Vi rödgröna har i stället avsatt mer resurser till hemtjänsten i våra budgetar. Till skillnad mot de borgerliga partierna finansierar vi nämligen våra förslag. Vi har dessutom arbetat intensivt med att förbättra arbetsmiljön inom hemtjänsten då personalen ofta har allt för tuffa arbetsvillkor.

Vi rödgröna blundar inte för problemen inom hemtjänsten, men vi vill ta oss an dem seriöst.

Vi rödgröna har dock samtidigt arbetat för att privatiseringen av hemtjänsten ska bli så bra som möjligt. Vi skapade en samsyn med de borgerliga om att ställa höga, men fullt rimliga, krav på de privata aktörer som vill bedriva hemtjänst. Kvaliteten får inte bli sämre än i den kommunala hemtjänsten. För oss är det självklart att oseriösa företag inte hör hemma i Göteborg.

Blundar inte för problemen

Nu visar det sig att de höga kraven gjort att flera av de stora vinstdrivande hemtjänstföretagen tvekar. Något som verkar ha gett de borgerliga partierna kalla fötter. De försöker nämligen hävda att det inte alls handlar om de höga kraven, utan om ett dåligt företagsklimat. Detta trots att hemtjänstföretagen själva sagt att det är just de höga kraven som är problemet.

Vi rödgröna blundar inte för problemen inom hemtjänsten, men vi vill ta oss an dem seriöst. Vi vill fortsätta vårt arbete med att förstärka resurserna, förbättra arbetsmiljön och utveckla verksamheten.

De borgerliga partierna har hastigt och slarvigt drivit igenom en privatisering av hemtjänsten, utan att varken rådfråga eller lyssna på synpunkter från äldre och personal. Sedan försöker de anklaga oss för att privatiseringen de själva drivit igenom har misslyckas. Det är en allt annat än seriös hantering av hemtjänsten.

Daniel Bernmar (V)

gruppledare

Ann-Sofie Hermansson (S)

gruppledare