Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nu börjar nya arenan att ta form

I dag, onsdag, presenteras de första utkasten på hur en ny arena i Göteborg kan komma att gestalta sig. Vi hoppas att många göteborgare vill vara med och bidra i den process som nu inleds och utveckla området till att bli något alldeles speciellt, skriver Alliansen i Göteborg.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Kring Alliansens förslag om att uppföra en nya arena råder det nu bred politisk samstämmighet. Vi har skakat hand med S och V, sedan MP ställt sig utanför överenskommelsen. För Alliansen fanns det flera starka skäl för att sätta ned foten i frågan. Först och främst är såväl Scandinavium som Lisebergshallen uttjänta och förmår inte att leva upp till krav som i dag ställs på moderna arenor för elitidrott.

Ny arena ett måste

Vi vill också bevara och utveckla Göteborgs ställning som evenemangsstad. Våra anläggningar har inte stått emot tidens tand. Större evenemang går numera staden förbi. För att Göteborg återigen ska kvalificera sig till evenemangsstädernas elitserie, måste en ny och modern arena ta vid efter Scandinavium.

Ett attraktivt arenaområde kommer att bli en katalysator för tillväxten i vår stad och region. Besöksnäringen får en allt viktigare ställning i den moderna ekonomin. Det är i denna som många av de nya jobben växer fram och det är här som många unga människor liksom utlandsfödda får det första viktiga jobbet. Jobben i besöksnäringen är viktiga för att minska jobbklyftan och förbättra integrationen.

Rimligt att branschen bidrar

En arena är en stor och kostsam investering. Vi har varit tydliga med att staden inte ska finansiera den själv. En kommersiellt gångbar arena i ett attraktivt område har goda möjligheter att ge återbäring till näringslivet. Därför är det rimligt att branschen bidrar till arenans finansiering och drift. Vidare bör intäkter från exploatering av intilliggande mark bidra till att betala anläggningen.

Det kommer att bli en ny, förtätad stadsdel som växer fram i det område som vi känner som Evenemangsstråket. Vi vill att den göteborgska, välomvittnade gästfriheten och gemytligheten här ska paras med modern teknik och avancerad byggnadskonst. Tillsammans ska vi skapa ett attraktivt och lockande område som under lång tid framöver ska vara ledande i evenemangs- och idrottsbranschen. Vi ska ge Göteborg förutsättning för att under överskådlig tid vara ett starkt besöksmål och en naturlig mötesplats för människor från när och fjärran.

Jonas Ransgård (M)

gruppledare

Helene Odenjung (L)

gruppledare

David Lega (KD)

gruppledare