Liberalerna föreslog redan i januari 2016 att man bör tillsätta en haverikommission om barnäktenskap, som granskar agerande hos berörda myndigheter. Behovet av en haverikommission har i dag blivit ännu mer akut, skriver Gulan Avci (L) och Helene Odenjung (L).
Liberalerna föreslog redan i januari 2016 att man bör tillsätta en haverikommission om barnäktenskap, som granskar agerande hos berörda myndigheter. Behovet av en haverikommission har i dag blivit ännu mer akut, skriver Gulan Avci (L) och Helene Odenjung (L).

Nu är det nog med flatheten

Alla flickor ska vara trygga och kunna leva sina liv i frihet i Sverige 2018. Men där är vi tyvärr inte ännu. Det visar det hårresande fallet med Alicia som blev bortgift vid 12 års ålder, våldtagen och som nu förlorar vårdnaden om sina barn till den man som våldtog henne, skriver Gulan Avci (L) och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

I dag har vi i GP läst om det fruktansvärda fallet med 23 åriga Alicia som vid 12 års ålder fördes ut ur Sverige, blev bortgift och våldtagen av en äldre släkting. Inom loppet av ett år blev hon gravid och födde tvillingar i Sverige. Hon flyttade sedan tillbaka till Irak med barnen, men tvingades ge upp rätten att umgås med dem när hon skiljde sig 2011 och återvände till Sverige. Allt detta kunde ske på grund av svenska myndigheters totala misslyckande att skydda Alicia när hon var barn. Nu sätter samma myndigheter spiken i kistan för Alicia genom att ta ifrån henne vårdnaden om sina barn.

ANNONS

Läs mer:Alicia-domen upprör: "Slutsatsen är galen"

Haverikommission nödvändig

Den 9 januari 2018, meddelar Stockholms tingsrätt, att vårdnaden om Alicias barn ska tillfalla barnens far och att han därmed ges möjlighet att komma till Sverige.

Liberalerna föreslog redan i januari 2016 att man bör tillsätta en haverikommission om barnäktenskap, som granskar agerande hos berörda myndigheter. Behovet av en haverikommission har i dag blivit ännu mer akut. Vi kan inte längre acceptera okunskap om hedersförtryck som en ursäkt för att svenska myndigheter misslyckas med att skydda utsatta flickor.

Hur är det möjligt att samhället så många gånger har kunnat svika Alicia? Varför anmälde inte skolan Alicia försvunnen när hon fördes ut ur Sverige? Märkte de inte att hon inte längre kom till skolan? Varför gjorde inte socialtjänsten sitt yttersta för att skydda Alicia från sin familj?

Läs mer:Alicia, 12, giftes bort och blev mamma – nu får våldtäktsmannen vårdnaden

Konsekvent misslyckande

Det finns ett dubbelt barnperspektiv i det här fallet som har förbigåtts. Svenska myndigheter har konsekvent misslyckats med att skydda Alicia under hennes uppväxt. Dessutom anser man nu att det är bäst för Alicias barn att de växer upp med en pedofil.

I domen framgår det att Alicias våldtäktsman menar att någon hederskultur inte har styrt parternas förhållande, utan att de inledde sitt förhållande frivilligt. Tanken på att någon flicka frivilligt skulle gifta sig med en 23-åring skulle vara skrattretande om omständigheterna inte vore så fruktansvärda.

ANNONS

Läs mer:Experterna rasar efter Alicia-domen: "Det vidrigaste jag läst i hela mitt liv"

Det här fallet handlar i allra högsta grad om den flathet som har funnits i Sverige kring synen på kulturella sedvänjor. Skulle en pedofil som gift sig med en blond svensk 12-årig flicka beviljats vårdnaden om deras barn?

Vi kan inte längre acceptera att kränkningar ursäktas med tolerans för kulturella och religiösa sedvänjor som strider mot mänskliga rättigheter. Alla flickor oavsett ursprung ska vara trygga och kunna leva sina liv i frihet i Sverige 2018. Men där är vi tyvärr inte ännu.

Gulan Avci (L)

ordförande Liberala Kvinnor, integrationspolitisk talesperson Liberalerna

Helene Odenjung (L)

kommunalråd och 1:e vice partiordförande

ANNONS